[Oprindeligt publiceret af Gardehusarregimentet]

Af Peer Søndergaard Larsen, kaptajn, presseofficer

Danskerne har side om side med britiske og estiske soldater angrebet et større landbrugsområde ved Helmandfloden nord for byen Gereshk. Et område som Taleban har domineret. Området betegnes normalt som Green Zone og er et område langs Helmand floden på ca. 30 kvadratkilometer.Operationsområdet

I området har Taleban anvendt gårde og bygninger til hovedkvarterer og til fremstilling af vejsidebomber til brug mod koalitionsstyrkerne. Yderligere har Taleban haft positioner, hvorfra de har kunnet skyde mortérer og raketter mod koalitionsstyrkerne.  Det meget tæt bevoksede område har desuden været anvendt som udgangspunkt for angreb på koalitionsstyrkerne og de nationale afghanske militær- og politienheder.En typisk gård eller ”compound” i Green Zone.

Danskerne angreb tidligt om morgenen 19. september. Danskerne mødte betydelig modstand fra Taleban, men i løbet af formiddagen faldt Talebans forsvar sammen i området, og de danske og britiske styrker kunne trænge længere ind i Green Zone og besætte de vigtigste områder. Under angrebet blev to danske soldater såret. De er blevet evakueret til Danmark, hvor de, situationen taget i betragtning, har det godt.Soldater i ildstilling. Arkivfoto.Sikring i alle retninger under kamp. ArkivfotoDanske og britiske soldater arbejder sammen i Green Zone.

De lokale, der har levet under Talebans kontrol, har vist opbakning og glæde over koalitionsstyrkernes indsats og vender nu tilbage til deres oprindelige liv i området. Koalitionsstyrkerne vil sammen med afghanske hærstyrker sikre, at Taleban ikke vender tilbage til området.Billede af Green Zone set fra kanten af ørkenen.

Allerede nu har dele af de danske styrker påbegyndt forskellige samarbejder med de lokale for at få gang i genopbygningen, der hvor der er sket skader på ejendomme. Man søger nu at identificere små praktiske og hurtigt gennemførlige projekter, så de lokale hurtigt kan mærke den positive effekt af koalitionsstyrkernes tilstedeværelse.Danske og britiske soldater i en af de små byer i Green Zone

Der er nu roligt i området, og de danske soldater konsoliderer deres positioner. Man fandt under angrebet større våbendepoter og materialer, herunder sprængstof, til fremstilling af primitive miner og vejsidebomber. Dette er blevet destrueret på stedet. Soldater sikre under patrulje i Green Zone.

De danske soldater er fortsat indsat og forventes ikke at komme ind til en lejr i den nærmeste tid. Den danske styrke i Helmand vil i løbet af efteråret blive udbygget til en kampgruppe og vil få til opgave at sikre området omkring byerne Gereshk og Lashkar Gah i samarbejde med britiske og afghanske styrker og fordrive Taleban fra området. Det vil være grundlaget for, at den afghanske regering kan forestå en positiv udvikling i regionen. En udvikling som også støttes med midler fra Danmark.