[Oprindeligt publiceret af Gardehusarregimentet]

Kære alle

I de sidste par dage har det regnet et par meter i Khartoum. Sådan ser der ud fra vores lejlighed, og i øvrigt i hele byen. Det er en blanding af kloakvand og regnvand, og lugter ikke særligt godt. På trods af dette bader børnene i det, og de vilde hunde drikker det lystigt. Forleden dag så jeg en af de lokale i gang med at bruge vandet til at børste tænder i.  Velbekomme.


Sådan ser der ud fra vores lejlighed i Khartoum.

Pudsigt nok har dette kloak og brakvand også udklækket i tusindvis af frøer. Normalt er der jo særdeles tørt, og visse år regner det slet ikke, men alligevel har frøerne kunne overleve i denne ørken.

Underligt, idet man jo normalt forbinder frøer med steder hvor der konstant er vand. Alligevel er de dukket op meget stort antal, og nu er det ikke kun hundene der larmer om natten, frøerne hjælper absolut godt til. Det lyder meget hyggeligt med disse frøers kvækken, men igennem en helt nat bliver det altså noget trættende.

Nilen har overskredet sine normale grænser, og især i syd har det ført til mange dødsfald. Som tidligere skrevet er der en yderst begrænset kloakering i byen, og jorden er så hård at vandet ikke kan trænge ned. Derfor ligger vandet, som på billedet, indtil det er fordampet -og er udklækningsanstalt for milliarder af myg og fluer. I 1800 tallet blev man i London overbevist om at byen skulle kloakeres, for at der ikke skulle opstå sygdomme såsom dysenteri og tyfus m.v. I 2007 har man ikke erkendt dette i Sudan.

I vores bygning er der kloakeret ved hjælp af septiktanke og vi har heldigvis ikke haft problemer med af få kloakvand væk. Vores husvært får sprøjtet mod myg rundt omkring og ned i disse tanke.

Ovenstående billede er som skrevet taget fra vores lejlighed.
Firkanten bruges som losseplads, og det sker at der er nogle unge mennesker som hygger sig med at brænde affaldet af. Det lugter ikke særlig godt.

Vi har også set arabere som midt på firkanten sætter sig ned og tisser. Det gør arabiske mænd, Men også arabiske mænd som sætter sig ned, -spreder deres Jalabay ud og gør det store midt på pladsen. Herefter rejser man sig op og går. Ikke noget med at tørre sig, eller vaske hænder.  Velbekomme.

I mit sidste brev er der et billede af en hollænder som giver familien Mustafa en bog. Denne hollænder har lige fået konstateret dysenteri, og flere danske observatører har haft en form for tyfus. Vi er heldigvis sluppet med en god gang diare, som desværre har det med at komme igen. Vi er meget omhyggelige med hygiejnen, men smitten kan jo komme alle vegne fra.

Vi har været på tur.
Ca. 250 kilometer nord for Khartoum findes et område med pyramider. De er bygget af de sorte faraoer, og er ikke lige så store som de egyptiske, men meget interessante. Det er ikke sådan lige til at finde, og vejen indtil pyramider-ne går gennem en stykke ørken, så der går nok nogle år før det bliver et udflugtssted for normale turister, og ikke bare nogle hollandske og danske FN soldater som skal ud og fordrive den sparsomme fritid!.


I kan på et af billederne se en enkelt pyramide med top på. Dette er en rekonstruktion, som blev gennemført i slutningen af 1980.

På trods af den noget afsondrede placering var der nogle meget aggressive børne souvenir sælgere og nogle arabiske nomader med deres kameler som vi kunne ride på. Lars og jeg skulle selvfølgelig op på sådant et dyr, men det er nu ikke specielt behageligt at ride på kameler, så hellere ryge på dem. Især når kamelen rejser sig og lægger sig ned er der stor risiko for at ryge forover, men jeg klarede det lige nøjagtigt uden skrammer.

Pyramiderne er uden toppe, idet en opdagelsesrejsende i 1834 opdagede, at der i en af pyramidernes top var gemt guld. Derfor sprængte han alle toppe, men fandt intet yderligere. Guldet befinder sig i dag i Berlin.

Her er så en rigtig Janjaweed soldat fra Darfur, ja altså ham på det nederste billede. Det er disse arabiske Janjaweed ”soldater” som er allieret med regeringen i Khartoum, og som myrder, plyndrer og trænger ind i flygtningelejre og hærger på værste vis. Janjaweed har deres egen organisation, og er organiseret i bataljoner som den sudanesiske hær.

Ordet Janjaweed har efterhånden fået et dårligt ry, og derfor har regeringen omdøbt Janjaweed til Border Force, men de udfører stadig det samme beskidte arbejde. Ordet Janjaweed betyder en bandit med våben til hest eller på kamel.

Det vurderes, at der er ca. 5000 Janjaweed soldater i Darfur, så hvis regeringen i Khartoum virkelig ville ønske at afvæbne dem, ja så skulle man ikke mene at det kunne være så svært, idet regeringen jo selv har bevæbnet dem, og derfor ved hvor de gemmer sig.


Her er så en rigtig Janjaweed soldat fra Darfur.

Nyd kulden i Danmark

De bedste hilsner

Allan Vennike