[Oprindeligt publiceret af Gardehusarregimentet]

Af major Peter Abildgaard, presseofficer

Operationen er gennemført som planlagt. Alle er nu uskadte tilbage i Camp Einherjer igen.

Situationen i det danske ansvarsområde er generelt betragtet god. Dog er der fortsat opgaver i området at løse, før de bedst mulige rammer er skabt for irakerne, når den danske styrke i området hjemtages til august i år.

Smugling af olie, narkotika og våben over grænsen mellem Iran og Irak har længe været et problem, som er med til at true muligheden for stabilitet i regionen. Informationer indikerer, at store mængder af våben, materiel til fremstilling af vejsidebomber m.m. dagligt smugles ind I Irak. Metoderne hertil er mange: Køretøjer, motorcykler, ombord på både i floden, som udgør en del af grænsen, til fods eller også ved brug af heste, kameler, æsler osv. Dette udgør i sagens natur en trussel for de multinationale styrker i Irak

Den Danske Bataljon har derfor i det seneste døgn gennemført en udvidet grænsekontrol ved Shalamshen. Til kontrollen anvendtes bl.a. specialtrænede hunde med speciale i at finde og identificere skjult sprængstof m.m.


Nysgerrige lokale studerer interesseret hundefører og hund.
 
Shalamshen er beliggende øst for den danske lejr, Camp Einherjer og er den eneste legale grænseovergang mellem Iran og Irak i det danske ansvarsområde.

Mere end 100 erhvervskøretøjer krydser dagligt over denne grænseovergang, som også benyttes flittigt af fodgængere.


Et kig ind I Iran.


Og så lige et kig ind I Irak

Operationen blev gennemført på den irakiske side, et stykke efter grænsepassagen, så man ikke umiddelbart kunne observere operationen fra den iranske side. Operationen forløb uden særlige hændelser. Der blev ikke fundet noget af usædvanlig karakter ved kontrollen. Til gengæld vurderes den præventive effekt af operationen som værende ganske stor. Den Danske Bataljon kan når som helst og uden varsel igen gennemføre en tilsvarende operation i området eller andre steder af interesse.

Efter operationen blev en stor del af bataljonen til en afveksling transporteret tilbage til Camp Einherjer i helikopter i stedet for i køretøjer af støvede veje. En kærkommen afveksling efter en lang dag, hvor temperaturen sneg sig op i nærheden af 35 grader. 


Britisk Merlin helikopter under landing.