[Oprindeligt publiceret af Gardehusarregimentet]

Af Lasse Nelson, kaptajn, presseofficer.

Generelt
Ugen har været præget af den såkaldte operation ELICIT natten til 8. maj, hvor den danske bataljon deltog i bestræbelserne i at finde og tilbageholde en særlig farlig person i byen Al Hartha. (Ugerapporten er udarbejdet før de dramatiske begivenheder i Al Hartha mandag den 14. maj, red.).

Der har været et mærkbart fald i antallet af beskydning af Contingency Operations Base’s (COB) område, hvoraf Camp Einherjer udgør ca. tre procent. Der var seks angreb med raketter i ugens løb. Ingen ramte den danske lejr.

Forsvarets Personeltjeneste været på besøg i Camp Einherjer for at skrive kontrakter med soldaterne om ansættelse efter udsendelsen. Ønsket om at fortsætte i hæren slog alle tidligere rekorder, da 66 % af ”de unge” forlængede deres kontrakt.

Operationer
Operation ELICIT var en succes, da man fik fat i det vigtigste mål. Personen tilbageholdes sammen med en anden person fortsat af briterne. Begge personer tilbageholdes i op til en måned, mens deres sag efterforskes. Tilbageholdelsen betegnes som et vigtigt slag mod de grupperinger, som kæmper mod de irakiske myndigheders ønske om fred og orden i Basra provinsen og de, som gennemfører egentlige angreb mod de multinationale styrker.


”Batmobil” pakket før operation ELICIT.


Soldater sikrer rundt om husene i Al Hartha, mens andre foretager gennemsøgning af husene.


Trætheden meldte sig på vej tilbage fra operationen.

Spejdereskadronen sikrede en troppetransport igennem bataljonens ansvarsområde 9. maj. Da de danske soldater indtog stillinger på omfartsvejene ved byen Al Qurnah, blev de beskudt med håndvåben. Spejderne besvarede straks ilden, hvorefter de midlertidigt trak sig ud af området. Spejderne besatte igen stillingerne, da troppetransporten nærmede sig området, og bevægelsen rundt om byen blev gennemført uden yderligere problemer. Ingen danske soldater eller materiel kom til skade under den korte ildkamp.

Den Danske Bataljon har taget de første reelle skridt mod den endelige udtrækning af enheder og materiel fra Irak. Det skete 12. maj, hvor bataljonen flyttede de første køretøjer til et magasin i Kuwait.


Der indgik ”kun” 35 tunge transportere i flytning af materiel til Kuwait.
Kolonnen slanger sig gennem ørkenen, hvor olieraffinaderierne skaber kulissen.


Samarbejde med irakiske sikkerhedsstyrker
Den Danske Bataljons plan for uddannelse af irakiske hærstyrker som politi fortsætter som planlagt.

Det danske militærpoliti overværede og kontrollerede i denne uge uddannelsen af betjente fra politistationen til instruktører i byen Al Qurnah. Uddannelsen blev gennemført af de betjente fra byen Al Medinah, som i sidste uge fik status som instruktører. Samarbejdet mellem politistationerne de to byer betegnes som vigtig, og samarbejdet skal være model for det fremtidige samarbejde internt i det irakiske politi.

Den irakiske hær i området bliver fortsat trænet af Den Danske Bataljonens forskellige enheder. De litauiske soldater, som indgår i det danske infanterikompagni, er yderst habile instruktører i våbenbrug, da de har samme våbentype (AK-47) som de irakiske soldater.

Genopbygning
Rebuilding Unit Denmark (RUD) anvendte den forgangne uge til bl.a. at betale lokale entreprenører for deres arbejde i bataljonens område. For at hjælpe på arbejdsløshed og for at anspore iværksættere benytter RUD i størst muligt omfang lokale ressourcer til genopbygningsprojekter.

RUD har også været ude for at følge de projekter, som skal forbedre skolerne i byerne Ad Dayr og An Nashwar, hvor de lokale byrådsbygninger samtidig blev inspiceret.