[Oprindeligt publiceret af Gardehusarregimentet]

Af Jørn Arne Nielsen, oberstløjtnant-R, presseofficer

Ingen i Camp Bedrock Dragoon kan være i tvivl om, at øvelse Noble Light II ruller på tredje døgn – alle enheder er i fuld sving på døgnbasis – den ene større eller mindre operation afløser den anden – ofte med flere operationer kørende parallelt. Enkelte incidents/operationer skal nævnes!

Kampgruppen, eller Danish Battlegroup som enheden hedder i regi af 26. Luftbårne Brigade (DEU), lagde ganske hårdt ud med efter mindre incidents fredag den 21. september, midt på eftermiddagen at blive tilkaldt til et større kemikalieudslip fem km sydøst for Soltau (husk det er øvelse). Et persontog var kørt ind i en ammoniaktankvogn.

Hele vores beredskab rullede af sted, især sanitetsfolkene blev indsats direkte, og infanteriet var med til at slå ring om ulykkesstedet for at holde nysgerrige på afstand og for at skabe arbejdsro og -plads til sanitetspersonellet fra Holland, Tyskland og Danmark. Et rigtig godt incident, der både stillede krav om koordination og kommunikation landene imellem på et ”stort skadested” samt stillede krav om masseevakuation, idet der blev spillet ind med 35 tilskadekomne, der alle krævede transport til sygehuse.

Fredelig demonstration

Fredag d. 24. september ved 13.30 tiden blev lejrens hovedvagt blokeret af en fredelig demonstration af 35 beboere fra en nærliggende mindretalslandsby, hvis enkle krav/ønske var beskyttelse fra NATO mod den majoriserende stamme samt ønske om fødevare- og medicinhjælp. Efter en halv times forhandling med vores CIMIC (Civilt-Militært-Samarbejde) officer opløstes demonstrationen. 

Lørdag aften/nat blev hovedvagten to gange beskudt fra forbikørende biler – som også lige smed et par håndgranater. Alle blev alarmeret og røg i ”nærforsvarshullerne”. Let Opklaringsdeling blev alarmeret og sendt ”på hjul” for at lede, men terroristbilen var som sunket i jorden.

Let Opklaringsdeling har kampgruppens højeste beredskab og kan stor set springe direkte op i køretøjet fra soveposen – modtage ordren/opgaven – og så iværksætte. Ofte får de ikke meget søvn, opgaverne løses tæt på fjenden eller bag fjenden, hvorfor det er et farefuldt job. Enheden er hurtig, eminent til at arbejde ”skjult”, vel udrustet og sammentømret. Se billede let opklaring fra dynamic display.

Søndag den 23. september tidlig morgen rykkede hovedparten af kampgruppen ud til en search operation fire km vest for lejren. Brigaden havde fået melding om ”bad guys”, våben og ”kemikalier” i en landsby, hvorfor den befalede den danske kampgruppe til at fjerne denne potentielle hindring for fred og stabilitet i området.

Samtidig skal det noteres, at de nævnte forhold også er til fare for vores soldater, så problemstillingen indgår i konteksten af ”force protection” for de danske soldater, da landsbyen ligger i vores ansvarsområde. Se billede opklaring fra dagens operationer.

Dette brev skal slutte med nogle billeder og ord om lejrens ubestridte omdrejningspunkt, lejrkøkkenet med tilhørende spisetelt.

Køkkengruppen fra logistikkompagniet består af sergent Leif Nielsen samt konstablerne Jesper Vestergaard, Carsten Møller og Kasper Gerding – se billedet – efter en lang arbejdsdag, der typisk starter klokken 05 og slutter kl. 21, når alt er rengjort, skuret og skrubbet, skal der være tid til socialt samvær, eller måske er det menuplanen, der lægges. Køkkenet serverer dagligt tre måltider for 350 mand.

For god ordens skyld skal det noteres, at en mindre køkkengruppe, to mand, arbejder i lejrkøkkenet i Camp Kuren, hvor logistikkompagniet ligger. Begge grupper tilhører kompagniets køkkensektion.

Endnu tre øvelsesdage resterer, men da vejret fortsat er usædvanligt godt, masser af sol, ingen regn, synes tre dage som ingenting. Kampgruppen opererer videre under mottoet ”MODET SEJRER”.