[Oprindeligt publiceret af Gardehusarregimentet]

Af Christian Reinhold, presseofficer

Det er ikke prærievogne, der skrumler hen ad Musa Qala trail, som det var det på cowboyfilmenes California trail. Men der er mange andre ligheder. Musa Qala trail går også gennem en støvet og ugæstfri ørken. Emigranterne drog i sin tid mod vest ad the California trail for at finde guld, og mange afghanere er kørt ad Musa Qala trail for at handle med Helmand-provinsens brune guld, opium. Men her hører lighederne så også op.

På et Check Point på Musa Qala trail undersøger danske soldater både køretøjer og personer.

Vigtig forbindelsesvej
Byerne Musa Qala og Gereshk var Talebans to vigtigste positioner i Helmand-provinsen. Trafikken mellem de to byer foregår nu som før enten langs Helmandfloden gennem Green Zone eller ad Musa Qala trail i ørkenen vest for Helmandfloden.

Danskerne kontrollerer
Transportvejene gennem Green Zone er effektivt kontrolleret af den dansk ledede Battle Group Center. Fra patruljebaserne Sandford og Armadillo beherskes terrænet i Green Zone, så Taleban ikke kan benytte det som forsyningsvej. Nogle kilometer vest for de to patruljebaser løber Musa Qala trail. De danske styrker kører jævnligt ud fra patruljebaserne og opretter kontrolposter på sporet, hvor alle køretøjer bliver grundigt checket.

På Musa Qala trail, der løber vest for de to patruljebaser Sandford og Armadillo, opretter danske styrker jævnligt Check Points.

Sjældne fund
De danske soldater leder primært efter våben, ammunition og sprængstoffer, og det er forholdsvis sjældent, at der gøres de store fund. Men på trods af besværlighederne ved at blive undersøgt udtrykker de lokale stor tilfredshed med, at der oprettes disse Check Points. Det giver nemlig også dem en større sikkerhed, at der er kontrol med trafikken.

De danske soldater leder primært efter våben, ammunition og sprængstoffer. Det er forholdsvis sjældent, at der findes noget.