[Oprindeligt publiceret af Gardehusarregimentet]

De danske styrker i FOB Armadillo i Afghanistan fik sig en actionpræget weekend. Fredag angreb taleban lejren og lørdag tog danskerne så til genmæle. Gennem seks timers vanskelig kamp undgik de nye angreb på lejren, og fik drevet Taleban på flugt.

- Det var absolut hårde kampe vi var ude i. Drengene var pressede, men gjorde det upåklageligt, siger delingsfører premierløjtnant Peter Søndergaard.
Fredag skød taleban med både RPG og håndvåben mod den danske lejr. De ramte flere gange midt ned i lejren, men uden at de danske soldater blev ramt.
Lørdag fik de danske styrker nys om endnu et forestående angreb mod FOB Armadillo.
- For at undgå endnu en dag med angreb, sendte vi tre grupper soldater, et finskyttehold og en række kampvogne ud for at afskrække taleban, forklarer delingsfører Peter Søndergaard.

Finskytte nedkæmper talebaner
Men taleban lod sig ikke sådan afskrække. Fra 11.00 lørdag formiddag til klokken 17.00 samme eftermiddag var danskerne i kamp. Kampene foregik med en afstand på mellem femhundrede og tusind meter. Fjenden skød både med raketter, dysekanoner og AK 47.
På et afgørende tidspunkt i kampen fik en af de danske finskytter ram på en talebaner fra lang afstand.
Danskerne fik støtte fra både englænderne og amerikanerne med henholdsvis helikoptere og fly, og kunne sent om eftermiddagen trække sig tilbage til FOB Armadillo uden tab.

Kampe bliver aldrig hverdag
Det var hold 6s syvende omgang med direkte hårde kampe med taleban. Men selvom der efterhånden er kommet noget rutine i kamphandlingerne, så er det ikke noget soldaterne vil vænne sig fuldstændig til, forklarer delingsfører Peter Søndergaard.

- Vi kender efterhånden mekanismerne, og det føles ikke nær så skræmmende at være i kamp. Men det bliver aldrig hverdag at være i direkte kampe, siger Peter Søndergaard.