[Oprindeligt publiceret af Gardehusarregimentet]

Af Nicholas Lundgard, presseofficer

De danske soldater på Hold 5 har nu været i Helmand i mere end fem måneder, og i den periode er der sket et markant skifte i måden, danskerne kører operationer på.

De sidste par måneder har det været mere reglen end undtagelsen, at den afghanske hær (ANA) har haft den ledende rolle i en given operation, og at danskerne har ageret støttehold til den afghanske indsats.


Danske og britiske soldater på deres udkigspost i ørkenen under operationen.

Operation Oqab Sterga
Koalitionsstyrkernes overordnede plan for Helmand provinsen går ud på at styrke, udvide og sikre udviklingszonerne omkring de største byer i provinsen herunder Lashkar Gah, Gereshk, Musa Quala og Sangin.

Som led i denne langsigtede plan søsatte den britiske Task Force for nogen tid siden Operation Oqab Sterga – ”Ørnens Øje” – som involverede danske, britiske og afghanske styrker.

Den danske del af planen gik blandt andet ud på at dæmme op for Talebans sikre tilflugtssteder i den øvre del af dalen omkring Helmand floden, at udvide de dansk-kontrollerede område længere mod nord og ydermere etablere en ny patruljebase nord for FOB (Forward Operating Base) Armadillo på den vestlige side af Helmand floden. Fra Sangin i nord pressede de britiske styrker sydover for på den måde at klemme de lommer af Taeiban ud, som befandt sig lige nord for danskernes ansvarsområde i den grønne zone.


Næsten 300 ANA soldater bevægede sig mod nord og op i dalen (de blå pile), mens de danske kampvogne (KVG) støttede dem fra stillinger på det høje plateau vest for den grønne zone. Odin-kompagniet fulgte efter de afghanske styrker og indrettede sig i beredskabsområder (RES), hvorfra de var rede til at støtte ANA-styrkerne. En udenlandsk enhed (RECCE) var ude i ørkenen for at sikre den vestlige flanke.

Fire dage og mange liter te senere
Den danske kampgruppe optrådte for første gang som birolleindehaver i en stor operation, idet det denne gang var flere hundrede soldater fra den afghanske hær (ANA), som rykkede frem i den grønne zone. De afghanske styrker gik fra hus til hus fra syd til nord i dalen, mens de danske enheder sammen med en mindre ANA enhed gjorde det samme oppe på ”high ground” lige på kanten af den grønne zone. Der blev drukket rigtigt mange liter te og udvekslet endnu flere høflighedsfraser i løbet af de fire dage, Operation Oqab Sterga varede.

Alene det, at ANA havde en særdeles fremtrædende rolle, og derfor nemmere kunne banke på dørene hos lokalbefolkningen, end hvis danskerne havde gået i front, gjorde, at operationen var en ubetinget succes.

At der derudover stort set ikke blev løsnet et eneste skud, og at danskerne og afghanerne fik skabt grobund for at etablere den nordligste patruljebase i det danske ansvarsområde, understreger yderligere operationens succes.


Soldater fra den afghanske hær i aftenbøn ved den nordligste, danske patruljebase på kanten af den grønne zone – FOB Attal.

Den afghanske operationsbase
FOB Attal, som betyder ”helt” på pashtunsk, er danskernes nordligste operationsbase, som udelukkende huser afghanske soldater og en håndfuld briter. Basen er et godt eksempel på ANAs vilje og evne til at tage ansvar for sikkerheden i Helmand provinsen.

Chefen for den afghanske ANA enhed i FOB Attal, som i tillæg er Mullah (skriftlærd, religiøst overhoved), begyndte for nylig at recitere bønner via en række højttaleranlæg fra patruljebasen fem gange om dagen. Dette synes selvfølgelig at være lidt underligt set med en dansk militær tilgang, men det har skabt et endnu bedre forhold mellem ANA i FOB Attal og lokalbefolkningen i dalen, som er glade for, at deres ”egne” beskytter dem mod Taleban. De lokale bønder og indbyggere har desuden bedt om at få bygget endnu en FOB længere oppe i dalen, således at ANA kan passe endnu bedre på dem.

Med Operation Oqab Stergas succesfulde samarbejde mellem danske soldater og den afghanske hær in mente er vejen for banet for flere fælles operationer i fremtiden. Operationer som stille og roligt giver de afghanske sikkerhedsstyrker den fremtrædende hovedrolle, som er helt afgørende for den fremtidige stabilitet i Afghanistan.


Ankomst og etablering af FOB Attal under Operation Oqab Sterga