[Oprindeligt publiceret af Gardehusarregimentet]

Klaus Sørensen og Anders Steensen fra Forsvarets Center for Idræt har netop brugt 22 dage i de danske lejre i Helmand for at kortlægge, hvordan det påvirker kroppen at være under ekstreme forhold som dem i Helmand, samt hvordan soldaterne kan forberede sig til opgaven.

- Der har været en erkendelse af, at enhederne har problemer med at finde tid til fysisk træning. Alt ender med at være taktik og våben, og derved ryger den fysiske træning i baggrunden. Allerede nu har vi set overbelastning i ankler, knæ og ryg, fordi der ikke styrketrænes nok hjemmefra, fortæller Anders Steensen.

Military Physical Training Team (MPTT) – som Klaus Sørensen og Anders Steensen udgør – har udover at kigge nærmere på soldaternes træningsforhold, også målt og vejet mange af soldaterne ved deres ophold i Camp Bastion og igen, da det mekaniserede infanterikompagni fra Livgarden ankom til FOB Armadillo (Forward Operating Base) og begyndte på patruljering i Green Zone. Alt sammen for at kortlægge, hvordan soldaterne bedst kan forberede sig til de timelange patruljer i det fugtige klima i Green Zone og det varme og tørre klima oppe på ”high ground”.

Uden mad og drikke…

Det er ikke kun den militære og fysiske træning, som soldaterne skal have på plads. Den seneste tids megen snak om, at soldaterne tabte sig markant under opholdet i Afghanistan, fik MPTT’et til også at set på soldaternes kost.

- Mad er fundamental for vores eksistens. Alt lige fra muskelopbygning til koncentration afhænger af, at vi får den rigtige mad. Det er ligesom med en bil. Kommer man ikke det rigtige i motoren, så fungerer bilen ikke optimalt, fortæller Klaus Sørensen.

Vejledningen af soldaterne har været til stor glæde for kompagniet i Armadillo, fortæller næstkommanderende i Charlie kompagniet, kaptajn Mads.

- Der er ingen tvivl om, at det har været kampafgørende at få den viden. Vi laver en masse ”klar-til-kamp” procedurer, men der har ikke før været fokus på manden indenunder, som skal slæbe rundt med alt det udstyr, siger kaptajnen.

Også hans soldater har været tilfredse med MPTT’s oplysning om kost og motion.

- Det er rart at se, at forsvaret gør noget ved de her ting, supplere konstabel Janus og fortsætter:

- Vi er blevet oplyst om, hvad vi skal spise – også mens vi er på patrulje. Det er viden, som hold 7 og 8 helt sikkert kan bruge til noget.”Det kræver sin soldat at bevæge sig rundt på de mange og lange patruljer i og omkring Green zone. At være fysisk stærk er én ting, men det nytter ikke noget, hvis kroppen ikke har væske og mad at arbejde med.

Det bliver også vinter
Klaus Sørensen og Anders Steensen håber på, at de får mulighed for at komme tilbage til hold 6 længere inde i udsendelsen. Noget, som hold 6 også selv har ytret ønske om sker.

- Når vinteren kommer, ændrer påklædningen sig, og mængden af mad, der indtages, skal øges, supplerer Anders Steensen og fortsætter:

- Vinter er hård for kroppen, der skal mere mad indenbords, for at holde kroppen i gang. Det samme med væske. Mange drikker mindre om vinteren, men man kan også dehydrere, selvom det er vinter, slutter Anders Steensen.

FAKTABOKS: Military Physical Training Team

Målte blandt andet soldaternes væsketab under en patrulje i Green Zone. En soldat fortæller, at han havde tabt næsten to liter væske under en knap tre kilometer lang patrulje. Andre havde tabt endnu mere.

Fedtprocent og Body Mass Index (BMI) er blevet målt på soldaterne, så MPTT har noget at sammenligne med både før og efter patrulje, men også hvis de kommer tilbage til vinter.

Er et nyt koncept. Det blev oprettet i maj i år. Til at begynde med for at finde ud af, hvilke krav, der stilles til soldaternes fysiske træning, når de skal til Helmand.

Under opholdet i Helmand indså MPTT, at der også var behov for at give soldaterne vejledning i kost og væske.