[Oprindeligt publiceret af Gardehusarregimentet]

For danske soldater – både hjemme i Danmark og på international mission i udlandet – er KFUMs (Kristelig Forening for Unge Mænd) soldaterhjem et velkendt og kærkomment fænomen. I Danmark er der et KFUM soldaterhjem tilknyttet hver eneste garnison og kaserne, hvor soldaterne kan slappe af, se film, proviantere lækkerier, spille spil og i det hele taget opleve lidt miljøforandring fra deres hverdag i uniform. Nu har KFUM soldaterhjemmet også fundet vej til Afghanistan og de danske soldater i Helmand provinsen.


Der er gang i KFUM containeren i Camp Bastion.

Nyåbnet KFUM i Camp Bastion
For ganske få uger siden stod de otte-ni hvide beboelsescontainere klar og færdigmonteret i Camp Bastion. Ruth Birk Christensen er 55 år og leder af det nyåbnede soldaterhjem i Afghanistan. ”Kuf-mutter” Ruth har således brugt det sidste par uger på at indrette danskernes nye KFUM soldaterhjem, så de danske soldater kan få deres eget frirum midt ude i ørkenen.
 
- Jeg har glædet mig til at komme herned til drengene og pigerne i Afghanistan. Min fornemmeste opgave er at være en god samtalepartner og give dem alle et fristed, hvor der er plads til refleksion, en god kop kaffe og socialt samvær, fortæller Ruth.

Hun er oprindelig uddannet pædagog og har tidligere været leder af et bofællesskab for psykisk udviklingshæmmede. Det var en ren tilfældighed, at Ruth søgte om at blive leder af et af KFUMs soldaterhjem, da hun mistede sit daværende arbejde. Et valg som begge hendes døtre støttede, og som hun absolut ikke fortryder.


Ruth er alle soldaternes ”Kuf-mutter”.

Veteran i kagebagning
Den daglige leder af KFUM soldaterhjemmet i Camp Bastion er dybt imponeret over al den hjælp, hun har modtaget i forbindelse med etableringen. Både danske, britiske og amerikanske soldater har hjulpet med praktiske gøremål og har skaffet frisk frugt og ingredienser til kagebagning og rugbrødsfremstilling.

Ruth, som oprindeligt er fra Fasterholt ved Brande, har prøvet at være udsendt før. Således var hun også ”Kuf-mutter” for de to sidste hold danske soldater i Irak, og hun skal være hernede i Afghanistan til en gang i efteråret. I Ruths tid som leder af KFUM soldaterhjemmet i Irak og nu i Afghanistan er kagebagningen ved at antage olympiske rekorder.

- Derhjemme ville jeg ikke drømme om at bage en kage, men hernede gør jeg det flere gange om dagen, slutter Ruth entusiastisk.


Den nye forsvarschef fra 1. august, viceadmiral Tim Sloth Jørgensen, indviede det nye KFUM soldaterhjem på sit besøg i Afghanistan for nylig – og smagte garanteret også en af Ruths kager.

 

FAKTABOKS

KFUMs Soldaterhjem, der i daglig tale kaldes ”Kuffen”, er et tilbud til soldaterne om et hjem, hvor de kan slappe af i et roligt og venligt miljø.

  • KFUMs soldatermission så dagens lys i 1882, men begyndte først at tage sin nuværende form i 1889.
  • I løbet af historien er KFUMs soldaterhjem blev styrket i antal og udvidet i omfang i kraft med, at kriser og krige har hærget Europa.
  • Specielt 1. Verdenskrig var årsag til, at der blev oprettet mange soldaterhjem i Danmark.
  • I dag er der 16 soldaterhjem fordelt ud over hele Danmark samt på Forsvarets mission i Kosovo og ved de danske styrker i Afghanistan.

Læs mere på www.kfums-soldatermission.dk