[Oprindeligt publiceret af Gardehusarregimentet]

Torsdag morgen havde 3. deling fra Bravo-kompagniet i den danske bataljon i Helmand kontakt med fjenden på en almindelig patrulje i Green Zone. Den kom under beskydning, og en af de danske soldater blev lettere såret. En af hans kammerater har nedskrevet sine oplevelser fra patruljen den torsdag morgen:
 
3. deling startede dagen kl. 6.45, da vi skulle ud at patruljere i Green Zone syd for FOB Price (lejren, hvor kompagniet har base, red.). Denne patrulje er særdeles spændende, for den skal foregå i en ”urolig” del af Green zone hvor Taleban har megen indflydelse.

Vi havde også en kampvognsdeling bestående af tre Leopard-2 kampvogne med os ned til området.
Allerede da vi nåede til området, hvor vi stod af vores PMV'er (pansrede mandskabsvogne, red), kom der indikationer på, at noget kunne være under opsejling. Mange civile var på vej ud af området.

Vi lavede et mindre kontrolpunkt, så vi kunne se, hvad der var i de biler, der kørte ud af området. Vi havde så også mulighed for gennem vores tolk at spørge de civile, hvorfor de var på vej væk.
Forklaringen var, at de havde været til fest, og at de nu var på vej hjem.
 
Efter denne snak med nogle af de civile begiver delingen sig af sted til fods ind i Green Zone. 3. gruppe går forrest.

Patruljen forløber stille og roligt det første stykke tid. De lokale er venlige, og de smiler og vinker til os. Så der er ingen tegn på, der er noget galt.
 
Patruljen gør et kort holdt ved en mindre by for at snakke med de lokale, om de har det godt. De fortæller, at de godt kunne tænke sig at få en skole. De fortæller også, at de er bange for Taleban; men de mener ikke, Taleban holder til i dette område.
 
Patruljen fortsætter videre ind i Green Zone efter samtalen med de lokale.
Ikke så langt fra en mindre by begynder man at kunne se unge afghanere sidde og smile overlegent til os. Sådan har vi også oplevet de to andre gange, delinger fra vores kompagni har været i kamp.

Det bliver meldt over radioen, og 3. gruppe, der går forrest, fortsætter ad ruten.

Ikke lang tid efter ser de to forreste soldater i 3. gruppe, at der kommer to afghanere løbende. Det er i sig selv et meget usædvanligt syn, at se en afghaner løbe. De to soldater skærper opmærksomheden på de løbende afghanere, og så ser de, at de bærer på panserværnsgranater.
 
”To afghanere med RPG”, bliver der meldt til gruppeføreren i 3. gruppe. Han lader en del af gruppen gå i en støttestilling, mens resten af gruppen bevæger sig fremad.

Gruppen når dog ikke at gå mere end fem-seks meter længere frem, før den bliver beskudt med panserværnsgranater.

Eksplosionen sker få meter fra de forreste soldater, og den ene af dem bliver ramt i låret af fragmenter fra granaten.

De følgende minutter er noget kaotiske. Den sårede soldat bliver trukket tilbage i sikkerhed bag en compound mur. Der får han straks førstehjælp. Resten af 3. gruppe og delingsføreren besvarer ilden, og der kommer ikke flere granatnedslag.
 
Evakuering af den sårede bliver sat i værk med det samme. Vore PMV’er, der holdt udenfor Green Zone, kommer ind for at assistere med at få flyttet den sårede. Delingen trækker sig tilbage, og med PMV’erne kommer vi tilbage til FOB Price.
 
Efter behandling af lægerne i FOB Price er den sårede soldat overført til felthospitalet i Camp Bastion. Her kunne han selv underrette sine pårørende, om hvad der var sket.

Soldaten har det godt og er ved godt mod.