[Oprindeligt publiceret af Gardehusarregimentet]

Af Jasper Vilgaard, presseofficer


I den tidlige morgen er Piranhaerne ved at komme på plads.

Søndag spillede Piranha-kompagniet en stor rolle i den første større operation for hold 5. Flere compounds skulle gennemsøges for taleban-virksomhed i udkanten af en større by i det sydlige Helmand.

Opgaven for de danske styrker var at sikre alle adgangsveje således, at der ikke kom nogen til eller fra området. Det blev gennemført, mens afghanske hærstyrker i samarbejde med britiske undersøgte compounds.


Det sidste koordineres ved mødet i ørkenen.


Koordination i mørket

I de meget tidlige morgentimer før daggry buldrer Piranhaerne gennem den måneoplyste ørken. Ude midt i en wadi er aftalt et rendez-vous med de andre involverede styrker. For udenforstående må det have været et sært syn. Store kolonner af pansrede køretøjer mødes med kolonner af pick-up trucks med de afghanske styrker. Den sidste koordination kommer på plads, og opgaven kan gå i gang.


Eftersøgningen er i gang.


Operationen

Da solen står op, rykker de britiske og afghanske styrker ind, uden at ét skud bliver løsnet. Beboerne samles uden for, og ransagningen går i gang. Rum for rum og compound for compound ledes der aktivt efter beviser på taleban tilstedeværelse.

Imens holder Piranhaerne i udkanten og stopper biler og motorcyklister. Nogle af de folk, der bliver stoppet, kan være almindelige borgere på vej til dagens dont, men for en sikkerheds skyld bliver også de kontrolleret. Afspærringsholdene sikrer, at husundersøgelsen i compoundet kan ske uden indblanding, og ikke mindst, at taleban ikke finder på at sende forstærkning til området. Piranhaerne har den effekt, de skal have, og på fredelig vis afvises trafikken.


Mens operationen kører, sikrer helikoptere, at vi har” øjne” i luften.

Lidt i fugleperspektiv
Som en ekstra tryghed og sikkerhed har operationen hele tiden to amerikanske Kiowa-helikoptere flyvende over hovederne. De giver billedet set fra luften i stram koordination med den danske kompagnichef. Hvem bevæger sig hvor? Hvordan ser de ud?  Er der bevæbnede folk mellem dem? Hvordan ser vores vej ud af området ud?

Det sidste er særligt vigtigt. Selv om en operation virker afsluttet i compounds som disse, så er man ikke færdig, før man er hjemme i sin lejr igen. Man må ikke slappe af. Fjenden kunne have planlagt et baghold i håbet om, at man tog hjemturen for afslappet. Helikopterne observerer hele området, og efter et par timer kan alle vende hjem.

Uagtet, at der ikke var de store våbenfund, var operationen en succes. Kompagniet fik trænet samarbejdet med de andre nationer og har bevist, at det er klar til at arbejde sammen med alle parter. Ydermere gav det respekt, at vi kom med så stor og overbevisende en styrke.