[Oprindeligt publiceret af Gardehusarregimentet]

Helt derude, hvor man kun kommer i pansrede mandskabsvogne efter timers kørsel gennem ørkenen, føles det som at komme århundreder tilbage i tiden. Men mellem de lerklinede mure i den afghanske ørken lød forleden pludselig en guitarakkord forstærket mange gange med el fra en dieseldrevet generator.

- Det er helt surrealistisk, og det er helt fantastisk. Det er en oplevelse for livet, siger André C. Jensen.

Han er forsanger i musikgruppen Zoo-tv, som de seneste dage har været i Helmand-provinsen i Afghanistan for at underholde danske soldater.
 


Det blev en af de største koncertoplevelser for både bandet og publikum, da Zoo-tv gav koncert i den lille lejr, Sandford, hvor alle i praksis mødtes omkring spisebordet under solsejlet.
 
 Den surrealistiske og fantastiske oplevelse foregik i den lille lejr, Sandford, som er beboet af få danske soldater sammen med nogle soldater fra Afghanistans nationale hær. Lejren er indrettet i en tidligere afghansk gård bogstaveligt på kanten af ørken ned mod den frodige floddal.

Bortset fra el-generatoren og nogle enkelte lamper er Sandford-lejren uden nogen form for luksus. Her bor danske soldater fra Charly-kompganiet mellem deres patruljer ud i Green Zone.

For dem er det er mere end kærkomment afbræk i hverdagen, at der kommer et rockband fra Danmark for at spille U2-musik for dem.

- Jeg havde aldrig troet, at de ville komme helt herud til os. Vi er jo ikke specielt mange, og der er faktisk et stykke herud. Bare det, at de kommer, er en kæmpeting. Og så er det bare vildt godt musik, siger konstabel Jacob mens han klapper i takt til musikken fra bandet inde under lejrens solsejl.
 


Konstabel Jacob er stor U2-fan, så da en af Danmarks bedste U2-kopibands kom helt ud til hans forpost i den afghanske ørken, blev det en af de største dage i hans liv.
 
 Jacob synes, det er en af de helt store dage.

- Det lyder bare skide godt. Og de er bare så gode til at spille U2-numre. Både min far og jeg er U2-fans, og jeg har været til tre af deres koncerter. Det her kan virkelig måle sig med de rigtige, siger Jacob og rocker videre.

Han er bestemt ikke ene om at synes om musikken. Alle de danske soldater klapper, hujer og synger med. Herude i denne forpost ser man lidt stort på de formelle former, så de fleste soldater er klædt i shorts og badesandaler. Derfor minder det lidt om en god dansk sommer-musikfestival. Altså bortset fra at her ikke er flere tilhørere, end de kan sidde få meter fra musikerne, og at temperaturen er et godt stykke over de 30 grader i skyggen.

André og de andre musikere synes også, koncerten i Sandford-lejren er den bedste koncert, de nogensinde har givet.

- Det er lækkert at spille for nogen, der virkelig værdsætter det, man kommer med, og det er lækkert, hvis vi kan være med til at give dem kræfter til at blive lidt længere herude i det her hul for at sige det rent ud. Det er en oplevelse for livet. Det har fand’me været hele køreturen værd, og det siger ikke så lidt, siger forsanger André, som blev alvorligt køresyg af den lange tur i den pansrede mandskabsvogn.
 


I Armadillo-lejren i den nordlige del af det danske ansvarsområde i Helmand blev det en meget varm –  men kærkommen – oplevelse at komme til koncert.
 
Ud over koncerten i Sandford-lejren blev der også lavet koncerter i forposten Armandillo og i de to lidt mere civiliserede lejre, Camp Bastion og Price.

Det er ikke første gang, Forsvarets Velfærdstjeneste har hyret Zoo-tv til at underholder udsendte danske soldater. Første gang var i 2003, da gruppen var i Afghanistans hovedstad Kabul. Senere har gruppen også været i Kosovo og Irak.
 

 
Da Zoo-tv spillede i hovedlejren Price var det med masser af lyd og lys, der nemt kunne få gang i alle lejrens danske, engelske og amerikanske soldater.
 
På www.forsvarskanalen.dk kan man se et kort tv-indslag fra Zoo-tvs koncert i Sandford (kun på Internettet og med browseren Explorer 7, red.).