[Oprindeligt publiceret af Gardehusarregimentet]

Set udefra er der sket meget i det danske ansvarsområde i Helmand-provinsen i Afghanistan. Den udvikling, der måske er lidt svær at få øje på i det daglige, springer i øjnene når man med jævne mellemrum kommer forbi.
Det gør blandt andet chefen for HOK, (Hærens Operative Kommando, red.), generalmajor Poul Kiærskou, som netop har været på besøg hos sine styrker i Afghanistan. Og i sin paradetale til soldaterne lagde han ikke skjul på, at han er stolt over det arbejde, der bliver udført.


Chefen for Hærens Operative Kommando, Poul Kiærskou, talte i går til sine soldater i den fremskudte base Price i Afghanistan.

- Jeg har besøgt alle seks hold hernede, og der er sket markante fremskridt, sagde generalmajoren, der nævnte, at for et år siden havde han ikke mulighed for at aflægge besøg i områdets største by, Gereshk, og længere nordpå i den grønne zone langs Helmand-floden.
- Både i Gereshk og i meget befolkningstunge dele af den grønne zone er Taleban fordrevet eller frataget initiativet og sin bevægelsesfrihed. Befolkningen er på vej tilbage til en normal hverdag. Et kæmpe område med mange små bebyggelser og masser af landbrugsjord er nu på de rigtige hænder. Det betyder ikke, at Taleban er helt væk, men han har ikke herredømmet her, sagde Poul Kiærskou.

Han fortalte, at det er vigtigt for ham at besøge alle de hold, Hærens Operative Kommando sender til Helmand.
- Det, jeg kan opleve ved selvsyn, kan ikke erstattes af nok så mange rapporteringer og briefinger. Så det er den bedste måde at følge med og sikre, at også de næste hold kan være så godt klædt på som muligt, sagde HOK-chefen, der takkede sine soldater for den indsats, de yder.
- En indsats, jeg er dybt imponeret over, og som I har al mulig grund til at være stolte over. Det er også en indsats, der værdsættes og aftvinger respekt derhjemme både i befolkningen og blandt de politiske beslutningstagere.
Det nuværende hold i Helmand er det 6. i rækken. De første tre var mindre enheder under direkte britisk kommando. For godt et år siden blev den danske styrke udvidet og fik samtidig sit eget ansvarsområde omkring byen Gereshk.


Også chefer skal være iført det rigtige sikkerhedsudstyr, når de skal køre udenfor lejrene i Afghanistan. Her er det til venstre chefen for Den danske Bataljon i Helmand, Keld Christensen, og til højre chefen for Hærens Operative Kommando, Poul Kiærskou, inden de skulle ud at køre i omegnen.