[Oprindeligt publiceret af Gardehusarregimentet]

Konstabel Martin Abildgaard blev bisat fra Lillerød Kirke den 2. juli 2009 kl. 1100 ved en privat ceremoni med deltagelse fra Gardehusarregimentet.

Der var en intim og højtidelig stilhed og ro under ceremonien, selvom den lille kirke var helt fyldt. Uden for kirken kunne man følge bisættelsen på storskærme, og også her var mange mødt frem for at følge Martin Abildgaards sidste færd.

Til stede var de nærmeste pårørende, familie og venner, og efter familiens ønske deltog repræsentanter fra Gardehusarregimentet med chefen, oberst Tommy Paulsen, i spidsen for en række kolleger fra regimentet i Slagelse.

Konstabel Martin Abildgaard blev 23 år. Han blev sammen med to kammerater dræbt den 17. juni, da deres køretøj under en eskortekørsel blev ramt af en vejsidebombe eller en mine i Helmand-provinsen i det sydlige Afghanistan.


Foto: Flyvevåbnets Fototjeneste, Peter Staggemeier

Sognepræst Carsten Mulnæs talte om meningen – om meningen med Martin Abildgaards død – om meningen og helheden.

Præsten sagde, at det er ikke til for os at se meningen med Martins død. En mors og en fars kærlighed til deres søn tillader ikke at se mening i, at børn lever kortere tid end deres forældre. Gud har ikke en højere mening bag den terrorhandling, der blev begået – dén tanke hører jo netop til i en anden religion.

- Vi finder ikke en højere mening bag krigens ofre. Men der kan være mening i at ofre bringes, når det sker i kærlighed til livet.

- Det en smertelig urimelighed, at den klarhed, viljestyrke og fremtidsåbenhed, som netop nu stod så stærkt hos ham, ikke skulle få lov at føre mere med sig, fortsatte sognepræsten.

- Et gammelt symbol på døden er en søjle, der er knækket. Jeres søn, storebror og kæreste havde fundet sin indre søjle og vidste nu, at han ville hjem igen for at gøre gavn. Han var en smuk søjle, og der er stor sorg over, at den er blevet knækket.

- Meningen og helheden finder vi i at tro den sandhed som gælder enhver af os: at vi er uendeligt værdifulde. Vi finder meningen i kærlighed til livet, i vores kærlighed til hinanden; og lige netop dér, hvor vi hver især, dér, hvor vi er sat, arbejder med på, at lyset må skinne i Guds velsignede fred over os.


Inde i kirken var der en æresvagt fra Gardehusarregimentet og regimentets fane.
Foto: Flyvevåbnets Fototjeneste, Peter Staggemeier

Først lød salmen ” Jeg ser de bøgelyse øer”. Herefter blev ”Somewhere over the Rainbow” spillet. 2. Salme var ”Se nu stiger solen af havets glød”, derefter ”Spænd over os dit himmelsejl”, og der blev sluttet af med “Lysets engel går med glans”.

Inden kisten med Martin Abildgaard forlod kirken blæste en trompetist fra Den Kongelige Livgardes Musikkorps ”Last Post”.

Efter begravelsen var der mindesammenkomst i Sognegården.


Foto: Flyvevåbnets Fototjeneste, Peter Staggemeier

Læs Sognepræst Carsten Mulnæs tale her   >>