[Oprindeligt publiceret af Gardehusarregimentet]

En vigtig fase i Operation Ring of Steel – eller Jernring er netop afsluttet.
Delinger fra 2. Lette Opklaringseskadron har de seneste uger været i hyppige ildkampe med Taleban under operationen. Kampene var hårde, og der var skader på begge sider af fronten. Men de bornholmske Gardehusarer holdt fast. Det var fjenden tydeligt irriteret og frustreret over. Bornholmerne havde nemlig sammen med andre styrker lagt en jernring om en isoleret taleban-styrke.


Bornholmske soldater afsøger en af tunnelerne under en kanal. Flere hundrede lokale og mange talebanere benytter dagligt denne tunnel til fods eller på motorcykler for at komme ind og ud af Green Zone.

- Vi tvang fjenden til at rette fokus mod os. Derved blev han tvunget til at tynde ud i fronten mod briterne. Samtidig forstyrrede vi hans forsyningsveje, så han ikke fik nok mad, vand og ammunition bragt ind, fortæller eskadronchef Jacob Bjerborg og pointerer, at fjenden aldrig vidste, hvor og hvornår opklaringseskadronen ville ramme ham.


De bornholmske soldater oprettede på kort tid en base, som de kaldte Joboland. Her fra udgik styrkerne, når de blev indsat mod Taleban.

Operation Ring of Steel var en opfølgning på sommerens store operation, Panterens Klør, hvor det lykkedes danske, britiske og afghanske styrker at ødelægge Talebans stærkt forsvarede stillinger i området mellem byerne Gereshk og Laskar Gâh.

Ring of Steel var en opfølgende operation, som blandt andet havde til formål at isolere og fjerne de sidste rester af større Taleban-grupperinger. Den britiske Light Dragoons Battle Group havde fået opgaven, men kampene trak ud.
 
Taleban-styrkerne var meget udholdende og forstod dygtigt at reorganisere sig og at få forsyninger og friske tropper ind i området, indtil bornholmerne lukkede hullet.


Det danske og det britiske hovedkvarter ligger side om side i MOB Price. Det gør det meget nemt at samarbejde og at koordinere indsatsen ved operationsbordene.

- Danskerne dannede en effektiv skærm under Operation Ring of Steel. Vi havde ikke styrker nok til at lukke hullet, så derfor er jeg glad for, at vi kunne forene vores kræfter, udtaler den britiske major Richard Scott.

- Vi er i den britiske kampgruppe særdeles taknemmelige over, at de danske styrker støttede os i kampen mod fjenden, og vi har klart kunnet mærke en effekt af deres indsats, siger han anerkendende.


Den britiske operationsofficer, major Richard Scott, drøftede dagligt operationen med forbindelsesofficeren fra 2 Lette Opklaringseskadron, kaptajn Andreas Kirst.

Majoren, som er operationsofficer i Light Dragoons Battle Group, roser samarbejdet med de danske officerer:
 
- Vi samarbejder med vores danske venner om at opnå en effekt på kamppladsen, og så koordinerer vi alt i detaljer. Vi udveksler information om fjendes placering, hans styrker og hans svagheder, om IED- faren, om vores ildkraft, samt om styrkernes bevægelser og konkrete planer forklarer majoren.
 
Den danske forbindelsesofficer, kaptajn Andreas Kirst, er enig:

- Briterne har en rigtig god forståelse for nødvendigheden af godt samarbejde. De deler alle oplysninger med os og er meget imødekommende. De er meget høflige, men vi kunne også mærke, at deres respekt for os steg, da de så, hvad vi udrettede med vores enheder.

På trods af denne koordinerede indsats med at indkapsle taleban, er der endnu ikke ro i området mellem Gereshk og Laskar Gâh. Der er stadig spredte grupper af modstandere, men udviklingen går den rette vej. Shuraer (møder) med de lokale beboere tyder på, at tilliden til ISAF er god.


I Joboland holder opklaringseskadronen en shura med de lokale beboere om sikkerheden i området.