[Oprindeligt publiceret af Gardehusarregimentet]

Det er en britisk tradition, at mindes faldne soldater fra en mission, når enheden er færdigroteret, og kommet på plads i hjem garnisonen. Således var UK/3 Commando Brigade/Royal Marines det niende hold (svarer til dansk hold 6) der havde afsluttet deres tur i Afghanistan.

Den danske bataljon er underlagt briterne i Afghanistan, hvorfor det var naturligt for briterne, at invitere danskerne til mindehøjtidelighed. Det var en glæde at modtage en invitation fra Royal Marines, idet der således vises respekt om danskernes indsats.

Delegationen bestod af pårørende og soldater fra hold 6, samt de kontaktofficerer der er tilknyttet familierne.
For pårørende til de faldne fra Gardehusarregimentet deltog kontaktofficer Steen Thomsen.

Programmet startede den 3. juli 2009 med en march gennem gaderne i Exeter Der var rigtig mange mennesker i gaderne, som klappede soldaterne frem.
   

”March igennem gaderne”


”ISAF 6 soldater går march”

De danske soldater fra ISAF 6 deltog i denne march, og var meget imponeret over opbakningen. Marchen blev afsluttet ved Exeter Cathedral med plads til 1800 mennesker. 


”Katedralen i Exeter”
 
Efter marchen var der mindehøjtidelighed i katedralen, som var fyldt op. 
 

”Katedralen i Exeter set indefra”

Det engelske kongehus ved prins Philip var repræsenteret. Forsvarsminister Søren Gade, og den britiske forsvarsminister Bob Ainsworth deltog ligeledes.

Mindehøjtideligheden var meget bevægende, hvor blandt andet de 44 dræbtes navne på holdet blev fremsagt, herunder naturligvis danskernes navne.

Der var hele tiden respekt om den danske delegations tilstedeværelse, idet der som indledning til ceremonien blev gjort opmærksom på at delegationen var til stede, samt der undervejs blev spillet ”Kong Christian…”

De pårørende var taknemlige og meget glade for, at de fik muligheden for at deltage i mindehøjtideligheden i England.

Se video af Exeter paraden:
 
http://www.thisiscornwall.co.uk/wmncornwall/Troops-given-warmwelcome-home/article-1137066-detail/article.html

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/england/devon/8132223.stm