[Oprindeligt publiceret af Gardehusarregimentet]

Når flere hundrede unge fejrer nytårsaften sammen, skal det selvfølgelig blive festligt. Det blev det da også i nat, da de danske styrker i Helmand-provinsen fejrede overgangen fra 2008 til 2009.

Det var vel at mærke en nytårsfest uden så meget som én dråbe alkohol.

- Det er total yndlings-nytårsaften, var alligevel kommentaren fra en af de unge soldater fra Livgarden, der fejrede nytåret i den fremskudte base, Armadillo, helt ude på kanten af Green Zone.

I Armadillo var der omkring 150, der festede på årets sidste aften med serpentiner, balloner og truthorn. Ud over basens faste soldater var der besøg af en transportkolonne, der skulle tilbage gennem ørkenen straks nytårsmorgen, så alle blev sendt i soveposerne lige efter midnat.

Forinden havde der været et større madgilde, da der blev serveret grillet får i store mængder. Lejren havde købt 15 får af de lokale bønder. Fem af fårene blev sat i en indhegning til senere slagtning, mens lejrens afghanske tolke sørgede for, at ti får blev slagtet og parteret og gjort klar til grillen.


I den fremskudte base Armadillo blev nytåret fejret med grillstegte får, der var købt hos de lokale bønder.

Lidt mere vestligt orienteret var nytårsfesten i lejren Price. Her blev nytåret fejret sammen med engelske kolleger, så det blev en blanding af danske og engelske traditioner. Blandt andet var det et krav fra de danske soldater, at den årlige TV-sketch ”90-års fødselsdagen” skulle vises på storskærm. Det viste sig, at den var helt ukendt for de engelske festdeltagere.

Nytårsfesten i Price blev også beriget af, at Hendes Majestæt Dronningens nytårstale blev vist på storskærm. Den store del af hendes tale, der handlede om soldaterne i netop Helmand, fik tydeligvis nogle øjne til at blive lidt blanke.

I Price blev midnatstimen markeret med, at man afspillede en lydfil med klokkeslagene fra Københavns Rådhus, mens folk stimlede sammen på lejrens ”torv”, hvor der blev røget cigarer, sunget ”Vær velkommen Herrens år”, og så var der et par stykker, der trodsede ledelsens forbud mod at skyde lysraketter op i den mørke ørkenhimmel.


I lejren Price blev nytårsaften fejret med en blanding af danske og engelske traditioner.

I den tredje danske militærlejr, Camp Bastion, blev nytårsaften mest fejret på festlig vis i de enkelte telte. Alle danske soldater var dog samlet for at høre Dronningens nytårstale.