[Oprindeligt publiceret af Gardehusarregimentet]

- Har du så været udsendt før? spørger jeg Johnny, da vi står i Main Gate. Det er nat i Helmand, og der er ikke meget aktivitet at spore ud over terrænet. Heldigvis. Klokken er 03, og Johnny har været på vagt siden kl. 23.


Johnny på vagt i main gate. Selv om han har haft mange udsendelser bag sig, synes han, at det er en alle tiders opgave. På egne vegne og hjemmeværnets som helhed. Foto: Jeanette Serritzlev.

- Jo, det kan man vel godt sige, svarer han. Det er hans niende udsendelse. Fire gange på Cypern og fire gange i Jugoslavien.

 - Det er fedt, det her, siger han. Til daglig er han social- og sundhedsassistent. Det har givet nogle udfordringer det sidste år, hvor bevogtningsdelingen har trænet hver anden weekend.

Hver anden weekend har han også fast vagt på arbejdet. Der har ikke været meget fritid, men det har været det værd.

- Vi er hernede for at aflaste kampsoldaterne, så de kan gøre det, de er bedst til, og vi kan koncentrere os om bevogtningen, siger han.

- Det her vil ændre hjemmeværnet og folks opfattelse af det, fortsætter han. Det er jeg stolt af at være en del af.

Morten er i samme gruppe og er også på vagt. Han ville egentlig have været udsendt tidligere og var også et godt stykke inde i HRU (Hærens Reaktionsstyrke Uddannelse), da han af andre årsager valgte at stoppe.


Morten har fået bekræftet, at han gerne vil udsendes igen og søger ind i forsvaret på fuld tid, når han er kommet hjem. Foto: Jeanette Serritzlev.

Skæbnen ville, at en kollega fik ham overtalt til at tage med til et hjemmeværnsarrangement. - Og så var det jo egentlig ret sjovt, indrømmer Morten. Nu står han som en af de 30 mand i hjemmeværnets tredje bevogtningsdeling i Afghanistan.

Denne udsendelse er for ham bekræftelsen på, at han gerne vil ud igen. Næste gang på den anden side af hescoen.

-  Jeg søger ind i forsvaret igen efter det her, siger han.

Han havde aldrig troet, at han skulle ende i hjemmeværnet. Morten er dragon dybt ind i hjertet. ”Fortes Fortuna Juvat,” reciterer han. ”Lykken står den kække bi,” som er Jydske Dragonregiments motto.
 

Morten bor i Struer, men er naturligvis stadig tilknyttet regimentsbyen Holstebro via hjemmeværnet.

- Jeg er glad for, at hjemmeværnet er her, siger oberst Karsten Eiholm Kjær, der er chef for Den Danske Kampgruppe. - De her folk er indstillet på opgaven og har trænet længe til den. Det betyder meget, at vi kan frigøre de ressourcer, vagttjenesten ellers kræver, og bruge dem i andre opgaver uden for hegnet.

Med tung erfaring i bagagen
Lars, der er delingsfører, har selv været af sted på KFOR Hold 1, ligesom hans næstkommanderende Thomas har tre udsendelser som en del af et Protection Team i Irak; den seneste i foråret 2009.


Både Lars og Thomas har erfaring fra tidligere internationale operationer. De føler sig godt rustet til opgaven og er meget glade for den positive modtagelse, de har fået i Price. Foto: Jeanette Serritzlev.

- Vi ved, at vi er gode til det, vi skal, nemlig bevogtning, siger Lars, og selvfølgelig er det en styrke, at flere af os har været udsendt før.

De ved begge, at de har noget at leve op til, og de har også været forberedt på at høre muntre kommentarer om hjemmeværnet. - Men vi er bare blevet så godt modtaget, siger Thomas. - Det har virkelig været en positiv oplevelse. 

FAKTA

Udsendelse af hjemmeværnsdelinger til bevogtning i Afghanistan er i første omgang iværksat som et forsøg løbende under leaveperioderne på hold 6, 7, 8 og 9.

Totalforsvarsregion Midtjylland opstiller og uddanner denne og den næste deling, mens Totalforsvarsregion København stod for de to første delinger på henholdsvis Hold 6 og 7. Ved forsøgsperiodens afslutning skal ordningen evalueres med henblik på eventuel fortsættelse.

Bevogtningsdelingen har trænet sammen i et år. Flere fra delingen har tidligere udsendelser og en fortid i forsvaret bag sig.

Det er hjemmeværnet selv, der har forestået uddannelsen. Det er foregået med mange eksterne instruktører med erfaring fra Afghanistan og med en certificering til slut, hvor Danske Division satte det endelige godkendelsesstempel.

Delingen skal være i Afghanistan til begyndelsen af januar 2010.

Læs eventuelt mere om hjemmeværnet i Afghanistan på www.hjv.dk