[Oprindeligt publiceret af Gardehusarregimentet]

Holstebro var pyntet op og klar til at kippe med flaget for ISAF 6 torsdag den 26. februar. Hele byen var pyntet op med flag, bybusserne havde fået flagudsmykning og i byens gågade var butikker, handlende og børn i alle aldre klar.
Klar til at hylde de godt 600 netop hjemvendte soldater, fra blandt andet Gardehusarregimentet, for deres indsats langt, langt fra de hjemlige græsgange.


Hold 6 fra Afghanistan marcherer gennem gågaden i Holstebro. Fotos: Tommy Bruhn.

Mere end 1700 pårørende havde ligeledes meldt deres ankomst for at overvære soldaterne marchere gennem byen, for at nyde underholdning i Musikteatret med blandt andet uropførelsen af Poul Krebs nye sang ”Helmand Blues” fra hans kommende album (Se og lyt ved at klikke ind på artiklen ”Ny hyldestsang til soldaterne”) og for at høre standup-komikere sætte tingene i perspektiv, før eftermiddagen sluttede med en stor parade på Dragon Kasernen.


Der var mange, der fulgte paraden gennem byen. Her er det forsvarsminister Søren Gade, chefen for Jydske Dragonregiment, oberst Kurt Mosgaard, og oberstløjtnant Palle Bo Svendsen. De ansatte i tøjforretningen ”Miss O” var trådt udenfor forretningen for at være med til at hylde soldaterne og var iført sorte baretter med regimentsmærker.

Parade-dagen var ment som en hyldest til soldaterne for den indsats, de har ydet gennem et halvt år i Afghanistan. Og netop den tilgang havde blandt forsvarsminister Søren Gade, som talte til soldaterne.
”I har gjort det, som jeg har den dybeste respekt for, nemlig rejst ud for at gøre en forskel,” sagde han blandt andet.
Og til de pårørende udtrykte han sin dybeste respekt.


Chefen for Hærens Operative Kommando, generalmajor Niels Bundsgaard, hilser på chefen for ISAF Hold 6, oberst Keld Christensen, ved paraden på Dragon Kasernen.

Dagen var samtidig også tid for at mindes de, der faldt i tjenesten. ISAF 6 lagde selv en mindekrans. Det samme gjorde pårørende, og chefen for Hærens Operative Kommando, generalmajor Niels Bundsgaard,  ærede i sin tale desuden de seks faldne med et minuts stilhed.


ISAF 6 mindedes de seks faldne ved paraden på Dragon Kasernen. Holdets chef oberst Keld Christensen lagde en krans ved mindestenen.

De godt 600 soldater kunne dernæst rejse hjem til en velfortjent ferie efter kommandoen: Træd af!

Efter paraden var der en lille overraskelse. Foreningen Støtte til Soldater og Pårørende, STSOP, fik overrakt en check på næsten 17.000 kr., som var det overskud, der kom ud af den DANCON-march, som Hold 6 gennemførte i Afghanistan.


Checken blev overrakt af kaptajn Thorsten Lossin og modtaget af korporal Tommy Bruhn, der takkede på vegne af STSOP. Foto: Alex Petersen.

- Vi er rigtig glade for den flotte opbakning fra soldaterne på Hold 6. Den viser for os, at vi som forening betyder noget for vore udsendte soldater, og at vi gør nytte blandt de udsendtes kammerater, sagde Tommy Bruhn.