[Oprindeligt publiceret af Gardehusarregimentet]

”Hvad skal I have at spise?” Det spørgsmål har mange udsendte soldater fået den sidste tid. Fra familien, fra vennerne og fra journalister derhjemme. For det bliver jo ikke en rigtigt dansk jul uden flæskesteg og brunede kartofler.

Og der var da også, hvad der skulle være af god, dansk julemad. Der var lys i juletræerne, og der var julesange og masser af nisser.

Men først og fremmest var den 24. december en arbejdsdag som enhver anden. Selv om der var julestemning, var der stadig soldater på vagt og på beredskab. Juleaftens dag var heller ingen ’fridag’, men en dag med opgaver og patruljer.


Juleaftens dag var en arbejdsdag som enhver anden. Her er soldater fra RECCE-delingen, der er på patrulje i Green Zone. Foto: Jeanette Serritzlev.

En tanke hjem
Selvfølgelig er det anderledes at holde jul i missionsområdet. Det kan godt være, at familien har sendt gaver ned, men familien sidder stadig derhjemme. Derfor var det heller ikke julestemning, som man kender det hjemmefra.


Der var pynt på juletræet, men det ser unægtelig lidt anderledes ud, som det står i en lejr i Helmand i høj sol og med sand overalt. Foto: Jeanette Serritzlev.

I ’cook house’ (cafeteriet, red.) i MOB Price var alt sat ind på at skabe de bedst mulige rammer for et godt arrangement. Og godt blev det.


Der var pyntet med røde duge og julepynt, og der var lagt op til en hyggelig aften her i MOB Price, ligesom der var julearrangementer i de andre danske lejre. Foto: Jeanette Serritzlev.

Meldingerne, som er kommet ind fra de øvrige lejre, lyder ligeledes på, at juleaften er forløbet godt. Soldaterne har været glade for det, der har været gjort. Der er dog ingen tvivl om, at mange brugte aftenen på at sende en ekstra tanke hjem.

Et armbånd med en historie
Ud over gaverne fra familien – og fra kammeraterne hernede – var der også en særlig gave hjemmefra. Forsvarsminister Søren Gade havde også sørget for, at der var en ting til alle danske soldater.

Gaven var et ”From soldier to soldier”-armbånd og en kuglepen. Armbåndet er produceret af Aagaard Smykker efter idé af sergent Stefan Hylleborg. Han begyndte at lave dem i hånden, da han var udsendt på hold 6. Da han kom hjem, gik han videre med idéen og fik armbåndene sat i produktion.

Overskuddet fra salget går til initiativet Støtte til Soldater og deres pårørende (STSOP), og armbåndene er populære. Producenten Aagaard Smykker kunne derfor overrække intet mindre end 1,2 millioner kroner til STSOP tidligere i december.


Det er ikke hver dag, at der er julegave fra forsvarsministeren. Ud over armbåndet fulgte et julekort og en kuglepen. Foto: Den Danske Kampgruppe.

Stefan Hylleborg er atter udsendt på hold 8, og han blev naturligvis stolt, da han modtog meddelelsen om, at armbåndene blev brugt som officiel gave til soldaterne i år. Gaven er også blevet meget vel modtaget blandt soldaterne i Afghanistan.

For Søren Gade betyder det noget særligt, at han har haft mulighed for at sende en hilsen til soldaterne. Han har selv prøvet at være udsendt i julen og skriver således i sit julekort til soldaterne:

”Jeg ved, at det kan være svært at fejre jul fjernt fra familie og venner. Du skal derfor vide, at din indsats skaber respekt hos os i Danmark og i det land, du er udsendt til. Tak for din indsats i år – og endnu engang rigtig glædelig jul til dig og din familie i Danmark, som med rette kan være stolt af dig.”

 

Fakta

Idéen til From Soldier to Soldier opstod hos en dansk soldat, Stefan Hylleborg, der under en udsendelse var med til at flette og sælge armbånd til fordel for en forulykket kollega. Efter hjemkomsten til Danmark tog han kontakt til en bekendt, smykkedesigner Claus Scheelke. De to kontaktede Aagaard Smykker, som efterfølgende satte armbåndet i produktion. Stefan Hylleborg er atter udsendt til Afghanistan på hold 8.

Om STSOP

STSOP har til formål at yde økonomisk støtte til soldater, der er kommet til skade i tjeneste.  Lige fra den unge soldat, der netop er startet i forsvaret, til den ældste admiral, samt for kollegaer fra hjemmeværnet, som bidrager med støtte til internationale missioner. Et andet af foreningens formål er at yde økonomisk hjælp til den sårede eller afdøde soldats pårørende.