[Oprindeligt publiceret af Gardehusarregimentet]

På denne milde og varme sommerdag tog mange afsked med konstabel Mads Lerche Rasmussen, da han blev begravet fra Sct. Mikkels Kirke tirsdag den 30. juni kl. 11.

Op mod 500 deltog i den militære ceremoni i kirken, og mange flere fulgte båren, som blev ført i procession gennem byen til Sct. Mikkels Kirkegård på Parkvej.


Kisten med Mads Lerche Rasmussen bæres ud af kirken af Mads´ kammerater.
Foto: Thomas H. Reimann.

Konstabel Mads Lerche Rasmussen blev 21 år. Han blev sammen med to kammerater dræbt den 17. juni, da deres køretøj under en eskortekørsel blev ramt af en vejsidebombe eller en mine i Helmand-provinsen i det sydlige Afghanistan.

- Mads skulle man ikke tage fejl af. Han var lille af statur, men havde et stort hjerte. Han var en ærlig soldat – sådan som de prøvede som regel er, sagde feltpræst Thomas Ø. Aallmann i sin tale.
- Han traf sin beslutning om spejdertjeneste i den ånd, fortsatte præsten. Alle ved, at den tjeneste om nogen kan koste liv og førlighed derude på de skæve koordinater, i de bløde køretøjer mellem civile, smilende blandt børn det ene øjeblik og hurtigt magasinskift det næste.

Feltpræst Thomas Ø. Aallmanns ord talte direkte til alle soldater i kirken. Hans baggrund som feltpræst i netop Helmand Provinsen gav talen vægt. Han talte respektfuldt, indlevende og medfølende om den store indsats Mads havde gjort.

- Pligten er fælles – ingen er derfor en ø blandt soldaterkammerater – alle er, hvad man gør, når det gælder. Mads var der, da det gjaldt.

Til familien sagde præsten:
- I har min og talløse landsmænds dybeste medfølelse, og jeg vil bede til Gud om, at jeres hjerter også kan holde til det at miste en søn og en bror. 
Feltpræsten sluttede sin tale med ordene:
- Far nu vel soldat, og må engle lyse dig vejen til Gud derhjemme.
Guds fred være med Mads Lerche Rasmussen!
Gud Fader se i nåde til os alle!


Gardehusarregimentets Hesteskadron, som er hjemmehørende i Slagelse, viste bysbarnet og Gardehusar, Mads Lerche Rasmussen, en sidste respekt ved at tage opstilling på Nytorv, da Mads´ båre blev ført i processionen gennem Slagelse by.
Foto: Thomas H. Reimann.

Ved graven blæste en trompetist fra Den Kongelige Livgardes Musikkorps ”Last Post”.
Der var senere en mindesammenkomst på Hotel Frederik II.

De officielle gæster var forsvarsminister Søren Gade, forsvarschefen, admiral Tim Sloth Jørgensen, chefen for Hærens Operative Kommando, generalmajor Niels Henrik Bundsgaard og chefen for 1. Brigade, brigadegeneral Peter Bartram.
Fra den amerikanske ambassade deltog forsvarsattaché Roger Coldiron, Captain (Navy), og hærattaché Catherine Gillund, oberstløjtnant. Fra den britiske ambassade forsvarsattaché Richard MacCormack, Wing Commander, og fra den den britiske 38. Irish Brigade: Major Deryck Sweeney.
Til stede var også chefen for Gardehusarregimentet, oberst Tommy Paulsen.


I den militære begravelse deltog blandt andet forsvarsminister Søren Gade, forsvarschefen, admiral Tim Sloth Jørgensen,  den amerikanske forsvarsattaché Roger Coldiron og den britiske forsvarsattaché Richard MacCormack.
Foto: Thomas H. Reimann.

 

 Læs feltpræst Thomas Ø. Aallmanns tale her  >>