[Oprindeligt publiceret af Gardehusarregimentet]


 
- Det bekræfter alle de indtryk, jeg havde med mig hjemmefra, om at vi har soldater, der møder udfordringerne med professionalisme, men også med et helt fantastisk engagement og i virkeligheden også med et højt humør. Det fremkalder stor respekt, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen til soldaterne i Den Danske Kampgruppes operative hovedkvarter sent mandag den 31. august.


Statsministeren gav sig god tid til at tale med soldaterne, som stolt viste deres køretøjer, våben og udstyr frem.

Statsministeren fly landede i Camp Bastion mandag morgen. På blot to døgn nåede statsministeren at besøge mange danske soldater og andre udsendte i lejrene i det sydlige Afghanistan. Blandt andre de danske styrker og hovedkvarteret i Main Operation Base Price (MOB Price), styrker i Forward Operating Base Armadillo, soldaterne og det danske bidrag til felthospitalet i Camp Bastion samt Operational Mentoring and Liason Team i Camp Shorabak.


Statsminister Lars Løkke Rasmussen og distriktsguvernør Haji Abdul Ahad Khan drøfter det afghanske valg og den lokale udvikling.

Under opholdet i den danske kampgruppes operative hovedkvarter i MOB Price mødte statsministeren den lokale afghanske distriktsguvernør og borgmesteren i Gereshk.
 Statsministeren udtrykte glæde over det velfungerende samarbejde mellem de lokale myndigheder, kampgruppen og stabiliseringsrådgiverne.

- Det glæder mig at se, at distriktet er nået så langt på skoleområdet og i det hele taget med udviklingen i denne del af Afghanistan, sagde ministeren og ønskede guvernøren tillykke med den meget gode organisering af det netop afholdte valg.

Distriktsguvernør Haji Abdul Ahad Khan takkede for danskerens generøse støtte til Afghanistan og for de danske styrkes indsats, som bidrog til at valget blev en succes.

Efterfølgende fortalte statsministeren kampgruppen, at han var slået af, hvor gnidningsfrit den militære indsats og det civile fokus fungerer i sammenhæng.

Hos den yderste forpost
Statsministeren nåede også ud til den yderste forpost i det danske ansvarsområde i Armadillo lejren, hvor blandt andet dele af 3. mekaniserede infanterikompagni opholdt sig. Også her fik soldaterne stor ros, og deres indsats i området gjorde stort indtryk.
 
- Jeg kan jo tydeligt se, hvilke udfordringer I har her i lejren, når jeg kravler op og ser ud fra vagttårnet. I er dem, der har fjenden inde på livet. Det indgyder stor respekt for det job, som I udfører, sagde statsministeren i sin tale.
 
De primitive forhold i lejren blev også bemærket. Det havde CIMIC-folkene heldigvis råd for. Som proceduren er med CIMIC-projekter, blev der udarbejdet en kontrakt om et aircondition-projekt, hvortil statsministeren fik de første 50 afghani (lokal valuta svarende til 5 kr.) med hjem til at sætte projektet i gang.


Statsministeren satte sit fingeraftryk, som garanti for at han havde modtaget penge til et CIMIC-projekt om oprettelse af aircondition i Armadillo.- Stor respekt for den indsats, I har ydet. Stor opbakning til den indsats, I skal yde. Jeg ønsker jer alt det bedste på mine egne, hele den danske befolknings og Folketingets vegne, sluttede statsministeren sin tale til soldaterne.


Statministeren besøger KFUM i Camp BastionDR og TV2 fulgte statsministeren og vil givet omtale besøget i nyhedsudsendelser den 1. september.