[Oprindeligt publiceret af Gardehusarregimentet]

Udtrykket ”blod, sved og tårer” bliver brugt i flæng om hverdagens større eller mindre udfordringer. Men denne torsdag ved Hærens Operative Kommando i Karup, står der nogle mænd, som ved nøjagtig, hvad udtrykket betyder, når det gælder om blod, sved og ja, selve livet.


Generalmajor Niels Bundsgaard hilser og skåler med legatmodtagerne, efter at de har modtaget deres legater. Fotos: Heri Niclasen.

- Jeg håber, at I fortsætter og kæmper jer tilbage, sagde generalmajor Niels Bundsgaard og så på de 14 af mændene, der fik legatet på grund af krigsskader. Der var også legater til fem andre for en særlig indsats.
Herefter kom soldaterne frem én efter én og modtog legater, der spændte fra 5.000 til 13.000 kroner, og de fik et håndtryk fra generalmajoren og klapsalver fra pårørende og soldaterkammerater.

Cirka halvvejs i forløbet finder generalen ud af, at den soldat han netop er ved at give et legat til, var med på et hold, som generalen var chef for. Men da det er nogle år siden, kan soldaten ikke genkende generalen, og generalen vender sig om mod sin adjudant og spørger ham, om der ikke findes et billede, hvor generalen stadig har hår, så soldaten kan genkende ham.


Der var legater til 14 soldater på grund af krigsskader og legater til fem for at have ydet en særlig indsats.

Der bliver leet rundt omkring, og stemningen bærer generelt præg af varme, anerkendende nik til de unge mænd, men også en benhård påmindelse om, at det at være soldat kræver en særlig styrke til at tackle fatale konsekvenser.

Chefen for Hærens Operative Kommandos sidste ord, efter at han har cirkuleret rundt og snakket med nogle af legatmodtagerne, bliver: - Jeg føler med vores soldater, når de kommer til skade. Men det glæder mig samtidig at se, hvordan de kæmper og ikke bare giver op - dét er styrke.


Generalmajor Niels Bundsgaard længst til venstre sammen med legatmodtagerne.
Stående fra venstre: Oversergent Thomas Frandsen, konstabel Chris Krøyer Breum Larsen, konstabel Ken Ørnbo Jørgensen, konstabel Henrik Andersen, overkonstabel Jonas Bonde Nielsen, seniorsergent Claus Schunck, konstabel Jonathan Friis Stanfeld, sergent Svend Sander Debois, oversergent Jesper Lyngbye, overkonstabel af 1. grad Palle Bjerg, premierløjtnant Peter Brun Larsen, korporal Morten Hangstrup Knudsen, overkonstabel af 1. grad John Mattias Ebert Nielsen og overkonstabel Martin Wurm Jørgensen.
Siddende fra venstre: Overkonstabel Casper Olsen, konstabel Dennis Dencker, overkonstabel Martin Paszkiewicz Aaholm og overkonstabel af 1. grad Christian Steffen Richardson.
Overkonstabel Kasper Kiran Larsen kunne ikke være til stede.