[Oprindeligt publiceret af Gardehusarregimentet]

Kampvogne larmede til ære for naboerne
OKSBØL: Øvelsesterrænet var indhyllet i røg, da nye og gamle kampvogne tirsdag eftermiddag affyrede gamle granater til stor fornøjelse for de naboer og turister, der var mødt op til Åben hede 2010  

Tekst og foto: Søren Lindhardt

Jorden rystede under fødderne på de op mod 5000 tilskuere, der havde taget plads i klitterne med kameraer og kikkerter. En ad gangen kørte tonstunge kampvogne og pansrede mandskabsvogne forbi ”tribunen” og ind på et fladere område, hvor selve skydningen fandt sted. De ældste havde været med i 2. verdenskrig og den nyeste anvendes i Afghanistan i dag. Efter en præsentation af materiellet og en kort velkomst bragede de første granater af sted over heden.

Det er 15. gang, at Hærens Kampskole lukker naboer, turister og andre interesserede ind til en demonstration af, hvad det er der larmer, når de holder øvelser i området. Senest har soldater på vej til Afghanistan og Kosovo holdt deres afsluttende øvelse i området, så forsvaret har fyldt en del både lydmæssigt og på landevejene.

-Vi vil gerne vise vores naboer, hvad vi laver herinde, så de ved, hvorfor det er nødvendigt at larme. Så det her en god måde at demonstrere det på. Al ammunitionen, der affyres, er gammel ammunition, som ikke kan bruges i tjeneste længere, og som det ville være dyrere at destruere. Så er det da bedre, at vi affyrer det, mens folk får lidt fornøjelse ud af det, siger oberst Henrik Sommer, der er chef for Hærens Kampskole.

Ved dette års Åben Hede deltog flere ældre kampvogne, der ejes og vedligeholdes af private foreninger.

-Det giver arrangementet et historisk islæt. Det er selvfølgelig interessant i sig selv, men det styrker også korpsånden. Jeg har mødt mange tidligere kolleger i dag, som var glade for gensynet med lige præcis den type kampvogn, de selv brugte i deres soldatertid for mange år siden, siger Henrik Sommer.