Nyheder
Følg Forsvaret
Døgnrapport
Arrangementer
Forsvarets arealer
Publikationer
Forlig
Fire mandage i træk i september og oktober har DR3 vist soldaternes egne optagelser fra slagmarken Helmand i dokumentarserien ”Min Krig”. I alle fire afsnit er soldater fra Gardehusarregimentet i centrum for optagelserne fra kampene ved frontlinjen. De optræder også i interviews som reflekterende soldater, der giver deres syn på de oplevelser, som de stod i under krigen i Afghanistan. Optagelserne er taget af soldaternes egne hjelmkameraer. Man er derfor vidne til en krig uden filter.
I det fjerde og sidste afsnit ”Panterens Kløer” følger vi blandt andre korporal Kim Sørensen, fung. gruppefører for 2. gruppe, 1. deling ved 1/I/GHR (også kendt som Dolph). Han var i 2009 udsendt til Afghanistan med Vidar Coy på ISAF hold 7. Herunder vil Kim fortælle lidt om baggrunden for sin deltagelse i dokumentarserien og sine overvejelser bag sin deltagelse.
Kim fortæller, at han blev kontaktet på Facebook om han ville deltage i dokumentarserien, da de to journalister havde fået at vide, at Kim lå inde med en del hjelmkameraoptagelser fra sin mission på ISAF hold 7. Kim aftalte, at de to journalister kunne komme hjem til ham og se optagelserne igennem på Kims computer. Til mødet medbragte journalisterne en kontrakt hvoraf det fremgik, at dokumentarserien ”Min Krig” var godkendt af Forsvaret og Forsvaret skulle give den endelige godkendelse af programmerne før de måtte offentliggøres. Kim har også været udsendt på ISAF hold 12, men journalisterne ville koncentrere sig om optagelser optaget på hold 6 til hold 10, fortalte de.
Kim blev i forbindelse med sin deltagelse i programmet ikke pålagt nogle restriktioner fra Forsvarets side, men fortæller, at han var opmærksom på, at han kun fortalte det, som han mente var inden for ”need to know”. Kim kontaktede sin delingsfører fra sin udsendelse, og spurgte ham til råds om sin deltagelse i serien. Da delingsføreren syntes, at det var en god idé at fortælle om sine egne oplevelser, var Kim ikke mere i tvivl om sin deltagelse. Derudover kontaktede en major fra det tidligere Forsvarets Mediecenter Kim over Facebook og tilbød at være med under interviewdelen som støtte, hvis Kim havde behov for det.
Kim fortæller videre, at han valgte at deltage i projektet, da han syntes, at oplægget til dokumentarserien var godt. Han vil gerne være med til at fortælle soldaternes egne historier fra en mission og på en måde, hvor der ikke ville blive klippet i det og der derved kunne opstå misforståelser. Kim er stolt over at være en del af Vidar Coy og den store operation som Panterens Kløer var, og det ville han også gerne være med til at vise Danmarks befolkning.
Til spørgsmålet om hvilke reaktioner Kim efterfølgende har fået fra familie og venner fortæller han, at han kun har fået positive tilkendegivelser og respekt omkring sit arbejde. Det har været en god følelse og der er også nogle, som har udtrykt, at de slet ikke troede det havde været så barskt, men det har de først fået øjnene op for ved at se udsendelserne. Kim fortæller, at det er rart med den anerkendelse, som han og kammeraterne får efter udsendelserne, men siger samtidig, at han er ydmyg omkring sit arbejde som soldat, og at vi skal huske på, at op mod 700 soldater på hvert af de efterfølgende hold gjorde det samme stykke arbejde.
Kim vil råde andre soldater, som bliver kontaktet af medierne til nøje at undersøge hvad formålet med deltagelsen i artiklen, bogen eller tv-udsendelsen er. Man skal være 100% sikker på hvad det er for et budskab, som man gerne vil have frem, og om journalisten er tro over for det. Er det noget man selv kan stå inde for? Derudover skal man overveje om ens udtalelser kan misforstås eller journalisten eller den offentlige debat kan sætte en anden vinkel på det, så det kan komme til at skade mere end det gavner.
Kim slutter af med at sige, at han har været meget glad for at deltage i dokumentarserien. Han syntes programmet fik vist hvordan det også var at være soldat i Afghanistan i 2009. Programmet viste de ting, som han gerne ville have frem og gjorde det på en god uredigeret måde.
Vil man se eller gense dokumentarserien, så kan man finde den på www.dr.dk/tv/ og søge på ”Min krig”.