[Oprindeligt publiceret af Jydske Dragonregiment]

Chefen for Jydske Dragonregiment, oberst A. Poulsen deltog sammen med chefen for Panserbataljonen, oberstløjtnant J. Møller-Pedersen, samt en besætning fra 2. kampvognseskadron d. 29. oktober ved ”Roll out” af den nye kampvogn i München ved Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Producenten af den nye kampvogn, Leopard 2A7.

Ceremonien markerede afleveringen af ”nøglerne” til den første Leopard 2A7 til hhv. Danmark og Tyskland og starten på en ny epoke for Panserbataljonen og den danske hær. De nye kampvogne begynder vi at se på Dragonkasernen først i det nye år og løbet af de kommende to år, vil de nye kampvogne tilgå de to eksisterende eskadroner samt den nye 3. kampvognseskadron, der oprettes fra 2021.” fortæller oberst Poulsen.

Og det er ikke bare en ny vogn med en større kanon, og en bedre radio. Det er et skridt mod den danske hærs indgang i et 5. generations krigsførelsesparadigme. Fremtidens krigsførelse river og slider i os for, at hele vores krigsmæssige færden og dannelse skal bevæge sig hurtigere? Hvem bliver vi, når heltene hedder Mega, Giga og Tera? Og hvor passer Leo ind i denne vennekreds? Et generationsskifte inden for krigsførelse kan defineres som udviklingen der kræves, når ændringer i konfliktens karakter, midlerne med hvilke krigen føres, fordrer en udvidelse af måden med hvilken magten projiceres.  

Men med kommende hybrid krigsførelse, er der en risiko for, at vi gør os selv sårbare i det fysiske domæne.  Hvis for eksempel soldaterne udelukkende bruger GPS, og aldrig lærer at udtage en kompasretning, taber vi krigen, hvis modstanderen kan fremskaffe et simpelt GPS-jamming apparat.

Det betyder, at jo vigtigere det bliver for os at have det nyeste og mest avancerede grej, jo vigtigere bliver det for os, at have de mest basale soldatermæssige færdigheder på plads.

Soldater opdeler verden i udfaldsrum - domæner i hvilke man kan føre krig. Kampvogne kan køre på land, kampfly kan flyve i luften og kampskibe kan sejle på vandet. Denne virkelighedsopfattelse, er bare ikke særligt fleksibel, og fremtidens krig kræver af os, at vi udfordrer og udvider denne opfattelse til andet og mere end bare at tilføre ”space” og ”cyber”.

Fremtidens krig kræver af os, at vores mindset, tankegang og tankeprocesser bliver mere smidige. Men måske er fremtidens krigsførelse ikke begyndelsen til enden på kampvogne i krig. Måske skal vi ikke alle sammen til at vælte geder med tankerne. Måske er varslingen om overgangen til et 5. generations krigsførelsesparadigme netop en varsling om, at blive endnu bedre til de mest fundamentale soldatermæssige dyder.

Så hvilken vej er nord?

Jydske Dragonregiment ser frem til ankomsten og ibrugtagningen af Leopard 2A7 de kommende år.


Regimentschef oberst A. Poulsen, chefen for Panserbataljonen oberstløjtant J. Møller-Pedersen, sagsbehandler ved Panserbataljonen seniorsergent O. Rasmussen og besætningen fra 2. kampvognseskadron fik overdraget nøglerne til de nye kampvogne.