Ny flot skulptur af dragoner - før og nu

Jydske Dragonregiment har fået et nyt samlende monument - en livagtig bronzeskulptur af to dragoner til ære for den indsats, som tusindvis af soldater har gjort og fortsat gør for Danmark.

Det unikke kunstværk af billedkunstner Nanna Drewes Brøndum: ’Lykken stå den kække bi. Et møde mellem den nutidige og historiske dragon’.

Ny flot skulptur af dragoner - før og nu

Regimentschef oberst Anders Poulsen anerkendte kunstneren for med grundighed og stor indlevelse at have skabt et monument, som dragonerne kan være stolte over.

"En stor og dybfølt tak til dig Nanna for at have skabt denne flotte og fortællende skulptur som indrammer regimentets ånd og historie så præcist og så fornemt," sagde oberst Anders Poulsen i sin tale til kunstneren Nanna Drewes Brøndum.  

 

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse og Jydske Dragonregiment afslørede og indviede skulpturen ved en ceremoni på Dragonkasernen, hvor også de forskellige samarbejdspartnere deltog sammen med regimentets tidligere chef, oberst Bjarne Højgaard og mange andre interesserede soldater og ansatte.

 

Ny flot skulptur af dragoner - før og nu

Korporal Nikolaj og overkonstabel Lasse nærstuderer skulpturernes præcise detaljer.

To yngre dragoner, korporal Nikolaj og overkonstabel Lasse er meget begejstrede for skulpturen. - Især den moderne soldat ’står ud’ med flotte detaljer. Det er virkelig, virkelig godt ramt, vurderer de to dragoner. De kommenterer især portalen og den kontakt, der er mellem de to figurer.  - Det er en flot ide med at lade nutiden møde fortiden, udtaler de. De fortæller, at de opdager nye fine detaljer og budskaber, mens de går rundt om skulpturen og ser på den fra andre vinkler.

 

Ny flot skulptur af dragoner - før og nu

Den 70 årige pensionerede chefsergent og tidligere dragon, Peter Poulsen, grunder over skulpturen og betydningen af opstillingen.

"Jeg kan især godt lide den unge dragons overraskelse over at se den gamle dragon dukke op i ’tidsporten’," fortæller den pensionerede chefsergent Peter Poulsen, som har været soldat i 42 år.

 

"Det er som om de to åndsfæller ser hinanden, og at dragonånden bliver forbundet gennem ’tidsporten’," siger han eftertænksomt.

 

Om værket

Nanna Drews Brøndum har skabt et monument, der er i øjenhøjde med betragteren. Figurerne er i naturlig størrelse. De er ikke heroiserede, tværtimod er de menneskelige og relaterbare. Monumentet skildrer mødet mellem den historiske og den nutidige Dragon, og det binder fortid og nutid sammen. Den historiske dragon repræsenterer historien selv - den ballast, erfaring og tradition, som vor tids dragon har i ryggen, hver gang han eller hun selv drager ud i verden. Mellem de to soldater er en port, som både er et skel og et bindeled mellem den tid og det rum, som de to dragoner hver især befinder sig i.

Ny flot skulptur af dragoner - før og nu

 

Historien

Kunstværket af Nanna Drewes Brøndum er kulminationen på tre års modelleringsarbejde i tæt dialog mellem Nanna og Jydske Dragonregiment. Kunstneren har uniforms- og udstyrsmæssigt afbildet både den nutidige og den historiske dragon helt korrekt. Samtidig har hun skabt en skulptur, som handler om soldater, der er afhængige af hinanden, og som udspænder et stykke Danmarkshistorie over tid.

 

I 2018 drager kunstneren Nanna Drewes Brøndum for første gang mod Holstebro, hvor hun er blevet inviteret med på en militærøvelse ved Jydske Dragonregiment i forbindelse med, at hun er blevet inviteret til at lave et skitseforslag til en skulptur.

 

Med sin udprægede interesse for at skildre den menneskelige form, det usagte, sindstilstande og emotionelle relationer mellem mennesker takkede Nanna Drewes Brøndum ja til opgaven. Hun er fagligt ambitiøs, når det kommer til at finde og fastholde et bestemt udtryk og formidle det i en skulptur, og hun har bevæget sig ind i dragonens verden for at finde inspiration til den skulptur, som hun har lavet.

 

Ny flot skulptur af dragoner - før og nu

Nanna Drewes Brøndum er stolt over, at hun i dag kan overgive skulpturen, som symboliserer ære, stolthed og tradition, til Jydske Dragonregiment.

 

Om kunstneren

Nanna Drewes Brøndum er uddannet ved Wimbledon School of Art, London 2000-2003. Hun har endvidere været del af The Society of Portrait Sculptors mentorordning ved Nigel Boonham i 2010. Nanna Drewes Brøndum arbejder figurativ med skulptur, modellerer i ler og voks og støber i gips og bronze. Hun er dedikeret til håndværket og brugen af traditionelle materialer. Nanna Drewes Brøndum er medlem af Society of Portrait Sculptors (UK).

Ny flot skulptur af dragoner - før og nu

Regimentets stabschef major Kim Schmidt og formanden for kunstudvalget major Brian Staal Villsen drøfter detaljer ved modellen af den nutidige dragon med Nanna Drewes Brøndum.