Dysekanon M/85

Dysekanon M/85 affyres på øvelse. (Foto: Forsvaret)

Dysekanonen er et mandbårent, direkte skydende, rekylsvagt våben, som kan afskyde blandt andet hulladnings-, røg-, brisant- og lysgranater i kaliberen 84 mm. Våbnet vejer 11 kilo.

 

Den effektive skudafstand afhænger af ammunitionstypen; på en røggranat M/79 er den eksempelvis 1300 m, mens den på brisantgranat M/79 og M/79/08 er 1000 meter, hvad end der er anslag på målet, anslag over målet, eller der er tale om detonation over målet.

 

Dysekanonen er ved at blive udfaset i Hæren. Dette forventes den at være fuldt ud ved udgangen af 2022.

 

Våbnet betjenes af en skytte og en hjælper, også kaldet for et dysekanonhold. Skytten har kommandoen, men begge er uddannet til at være både skytte og hjælper. Dysekanonen kan ikke anvendes af linksskytter.

 

Med til dysekanonens sæt følger også natsigteobservationsudstyr (NATSIOBS) M/94 eller M/98 samt laserafstandsmåler M/98.

 

De to natsigter er stort set identiske. De forstørrer 3,3 gange, kan stille skarpt fra ti meters afstand og udefter og vejer 1,4 kilo. De kan bruges som sigtemidler i forbindelse med nedkæmpning af mål eller som observationskikkerter om natten.

 

Laserafstandsmåleren er en elektronisk afstandsmåler udviklet specielt til dysekanonen. Den anvendes til afstandsbestemmelse fra 50 – 2500 meter i både dagslys og mørke.

DYSEKANON M/85

Kaliber: 84 mm

 

Vægt: 11 kilo

 

Effektiv skudafstand: Afhængig af ammunitionstype

 

Med til dysekanonsættet hører også natsigteobservationsudstyr og laserafstandsmåler.

Sidst opdateret 28. august, 2020 - Kl. 14.05