Infanterikampkøretøj under operation i Helmand i Afghanistan i 2011

Et infanterikampkøretøj under en operation i Afghanistan i 2011. Foto: Ronny Vossen Rasmussen / Forsvaret.

Infanterikampkøretøjer ligner en mellemting mellem en kampvogn og en pansret mandskabsvogn, og den har egenskaber fra begge køretøjstyper. Med sin kampkraft, beskyttelsesevne, fart og mobilitet er infanterikampkøretøjet et moderne og meget anvendeligt våbensystem i Hæren.

 

Infanterikampkøretøjerne, der i daglig tale kaldes IKK, er bevæbnede med en 35 mm maskinkanon og et maskingevær. Køretøjerne har en besætning på tre mand og kan derud over rumme syv soldater med udrustning.

 

Infanterikampkøretøjerne bruges som gruppekøretøjer i panserinfanteriet, hvor de bruges til at transportere soldaterne i både terræn og på veje. Soldaterne kan kæmpe fra lugerne i køretøjerne, men de vil som oftest sidde af under kamp og løse deres opgaver på jorden, mens køretøjerne støtter.

 

Et infanterikampkøretøj er bevæbnet med en 35 mm Bushmaster maskinkanon og et maskingevær. Kanonen har en effektiv skudafstand på omkring 4000 m. Infanterikampkøretøjerne har et moderne ildledelsessystem, der gør, at de kan bekæmpe mål under alle forhold.

 

Se en videopræsentation af infanterikampkøretøjet. Videoen er fra en serie præsentationer af Forsvarets materiel fra omkring 2013, derfor er soldaten i iklædt en nu udfaset uniform. Artiklen fortsætter under videoen: 

 

 

Som andre nyere køretøjer i Hæren er infanterikampkøretøjerne forsynet med kameraer og andre sensorer, så kører og vognkommandør kan orientere sig hele vejen rundt om køretøjet.

 

De danske kampinfanterikøretøjer var indsat under kampene i Afghanistan fra 2010 til 2014, hvor fjendens soldater, ifølge efterretninger, havde stor respekt for infanterikampkøretøjerne, som de opfattede som en form for kampvogne.

 

Både det svenske og det norske forsvar anvender den samme type infanterikampkøretøjer som Danmark. Der er dog nationale forskelle. Blandt andet er tårnet på de danske køretøjer fremstillet af det danske firma Hydrema.

Infanteri-kampkøretøj CV9035

Vægt: 32 tons
Bevæbning: Bushmaster III 35 mm maskinkanon og 7,62 mm maskingevær
Besætning: 3 + 7
Aktionsradius: 250 km

Sidst opdateret 21. november, 2023 - Kl. 12.19