Seahawk ved indlandsisen på Grønland

En dansk Seahawk er landet på en klippe i Grønland. Foto: Forsvaret.

Seahawk løser dens primære opgave med udgangspunkt på de fire inspektionsskibe, der sejler ved Grønland og Færøerne. Her drejer det sig om opgaver såsom farvandsovervåg­ning, fiskeriinspektion, transport, eftersøgninger, søredning og suverænitetshævdelse. Seahawk-helikopterne har en lang rækkevidde og en meget avanceret sensorpakke med en langtrækkende radar, som gør helikopterne meget velegnet til netop ovennævnte opgaver.

Seahawk-helikopterne kan også lande og modtage brændstof på de tre fartøjer af Knud Rasmussen-klassen, som dog ikke har en hangar til helikopterne. Dermed kan skibene bruges som "trædesten" og udvide rækkevidden for helikopterne under for eksempel en redningsaktion. 

 

Seahawk-helikopterne har flere været udsendt i internationale missioner ombord på Søværnets fregatter af Iver Huitfeldt- og Absalon-klassen. Også i den rolle gør rækkevidden og sensorpakken helikopteren til et stærkt aktiv. 

 

I løbet af de kommende år indkøber Forsvaret dyppesonarer og torpedoer til Seahawk-helikopterne. Det vil gøre helikopterne i stand til at deltage i anti-ubådskrigsførelse.

De ni Seahawk-helikoptere hører hjemme i Eskadrille 723 under Helicopter Wing Karup. Helikopterne er fremstillet af Sikorsky og Lockheed Martin og har været operative siden 2006. De danske Seahawk-helikoptere blev indfaset i 2017. Seahawk-helikopterne afløste Lynx Mk. 90B som maritim helikopter.

 

 

Sidst opdateret 11. august, 2020 - Kl. 15.53