Panserværnsvåben M72

M72 ECLAW er lettere og mere kompakt end sin forgænger, AT-4. Det ligner det gamle M72, men er lidt længere og meget mere præcist helt ud til 350 m. Foto: Henrik Kastenskov.

Forsvarets panserværnsvåben betegnes M72 ECLAW (Enhanced Capability Light Antitank Weapon) og er købt hos det norske firma Nammo.

 

M72 ECLAW er et enkeltskuds, skulderaffyret, 66 mm panserværnsvåben, som er nemt at betjene og transportere. Det er et éngangsvåben, som ikke kan genlades efter brug.

 

Selvom udseendet og navnet minder meget om forgængeren M72 ”PNÆV”, som blev benyttet i Hæren, inden man fik det canadiske panserværnsvåben AT-4 midt i 90’erne – så er der tale om en videreudvikling med markante forbedringer. Det nye våben har for eksempel en 50 procent større gennembrydningsevne end den oprindelige, idet raketten kan gennembryde op til 450 mm stål mod de 300mm, som den gamle M72 ”PNÆV” kunne.

 

Derudover er affyringsmekanismen ændret til en fremadrettet aftrækkerknap, og våbnet er udstyret med picatinny rails til montering af eksempelvis frontgreb, laser-sigte og reflekssigte, som er designet til at gøre det lettere at ramme kørende mål.

 

Oprindelig blev våbnet indført under M72-betegnelsen i den amerikanske hær i 1963. Navnet var begrundet i det forhold, at M72 - i amerikansk sammenhæng - var det 72’ende system inden for amerikanske raketaffyringssystemer. I Danmark blev våbnet indført som ”M72”, da indførelsesåret i Danmark var netop 1972.

 

For at kunne træne med våbnet har Forsvaret også et større antal øvelsesvåben, der skyder med 21 mm indstik. Disse våben er en kopi af de skarpe, men de vil nemmere og billigere kunne anvendes til uddannelse af skytterne.

 

PANSERVÆRNSVÅBEN M72 EC LAW

Kaliber: 66 mm

 

Længde: Under 1 m

 

Vægt: 3,4 kg

 

Kan gennembryde op mod 450 mm stål.

Sidst opdateret 3. september, 2020 - Kl. 13.30