Piranha 5 under præsentation i Oksbøl

Piranha 5 er både hurtig og har køreegenskaber, der gør den i stand til at komme igennem vanskeligt fremkommeligt terræn. Foto: Henrik Kastenskov / Forsvaret.

Hærens pansrede mandskabsvogn er af typen Piranha 5. Mandskabsvognen har været operativ i Hæren siden begyndelsen af 2019. Piranha 5 er en topmoderne pansret mandskabsvogn, der med hensyn til både fart, mobilitet og beskyttelse lever op til de nyeste internationale standarder. 

 

Hæren har Piranha 5 i seks forskellige varianter: Infanteri, Kommandostation, Ingeniør, Ambulance, Mekaniker og Mortér.

 

Den pansrede mandskabsvogn yder en særdeles god beskyttelse af soldaterne om bord mod blandt andet sprængninger, og beskyttelsen i Piranha 5 er modulbaseret, så den kan udskiftes i takt med, at beskyttelsesmaterialer bliver bedre og lettere. Inde i Piranhaen kan både soldater, udrustning, våben med videre spændes fast for at minimere skadevirkningerne, hvis den pansrede mandskabsvogn kører på en sprængladning. Derudover kan vognen fortsætte sin kørsel, hvis den punkterer.

 

Den pansrede mandskabsvogn er født som et digitaliseret køretøj. Det sikrer gode integrationsmuligheder med de moderne digitale systemer, der forventes at dukke op i fremtiden.

 

Piranha 5 er i nogle varianter bevæbnet med et tungt maskingevær i en stabiliseret våbenstation, der giver maskingeværet en lang effektiv skudafstand.

 

I infanterivarianten har Piranhaen en besætning på tre mand og har der ud over plads til otte soldater med udrustning.

 

Se video om Piranha 5. Videoen er fra 2019, da mandskabsvognene var på vej ind i Forsvaret. Artiklen fortsætter under artiklen:

 

 

Piranha 3

Hæren anvender også fortsat Piranha 3, der er en forgænger til Piranha 5. Danmark har anvendt Piranha 3 siden midten af 1990’erne, og den har blandt andet være indsat på Balkan, i Irak og i Afghanistan.

Sidst opdateret 16. november, 2023 - Kl. 12.34