Skarpskydning med tung mortér, 120 mm Cardom 10.

Skarpskydning med tung mortér Cardom 10. Foto: Forsvaret

Det tunge mortérsystem 120 mm Cardom 10 er indbygget i Hærens pansrede mandskabsvogn af typen Piranha 5. Denne har en fem mand stor besætning, bestående af mortérkommandør, skytte, lader, laderhjælper og kører.

 

Cardom 10 er et autonomt mortérsystem med halvautomatisk lader. Autonomien består i, at systemet har sit eget navigationssystem, der - i kombination med en moderne skydecomputer - kan beregne, rette og indstille mortéren med de korrekte skuddata.

 

Se video fra testskydning med Cardom 10. Artiklen fortsætter under videoen:

 

 

Cardom 10’s halvautomatiske ladesystem fungerer ved, at et besætningsmedlem placerer en granat i ladeskålen, hvorefter ladearmen automatisk fører granaten i røret og skyder, når der trækkes i en kontakt (af hensyn til sikkerheden og i forsøget på at eliminere fejl trækker man i stedet for at trykke).

 

Skudafstanden, når mortérgranaten har forladt det 2 meter lange mortérrør, er op til ti kilometer. Det tager under 30 sekunder for en trænet besætning at blive klar til at afgive skud, og på mindre end 1:15 minutter kan man afgive ti skud og forlade stillingen. Derved er det et både mobilt og hurtigtvirkende ildstøttesystem.

 

I en tung mortér-deling indgår der fire Cardom 10.

 

Cardom 10 leveres af østrigske ESLAIT, et datterselskab af israelske Elbit. 

TUNG MORTÉR - CARDOM 10

Kaliber: 120 mm

 

Rørlængde: 2 meter

 

Skudafstand: Op til 10 km

 

Klar til skud: Under 30 sekunder

 

Kan afgive 10 skud samt skifte stilling på under 1:15 minutter

Sidst opdateret 15. november, 2023 - Kl. 13.52