Medaljer til soldater, der har været udsendt til Irak som del af Operation Inherent Resolve.

Medaljerne til det sidste danske hold soldater ved Operation Inherent Resolve. 

Af Kristian V. Brøndum, Forsvarskommandoen

“Det er specielt at være dem der starter en mission, men det er det så sandelig også at være dem, der slutter det,” sådan lød det fra generalmajor og hærchefen, Michael Anker Lollesgaard, da i han i dag talte til medaljeparaden for Operation Inherent Resolve hold 11 ved Trænregimentet i Aalborg.

Medaljeparaden markerer afslutningen på OIR missionen i Irak.


Over de sidste fem år har danske soldater trænet irakiske sikkerhedsstyrker i basale militære færdigheder på Al Asad Airbase nord for Bagdad. Mere end 20.000 irakiske soldater har deltaget i uddannelserne og indgået i kampen mod ISIL.

Træningsbidragets primære opgave har været sat på pause siden det iranske missilangreb på Al Asad luftbasen i det centrale Irak i januar. Og på grund af situationen med coronavirus/covid-19 blev træningen udsat yderligere af de irakiske myndigheder. Derfor blev hold 11s opgave hovedsageligt at pakke den danske del af basen ned.“Selvom opgaven måske på tidspunktet føles lidt uforløst, så har det været spændende at være af sted. Lige meget hvad, er det en anderledes hverdag at være udsendt, så går vi til de opgaver vi får og løser dem på tværs af de forskellige regimenter,” siger Kasper, overkonstabel af første grad ved 1. logistikbataljon hos Trænregimentet.Og selvom opgaven for soldaterne i Irak var noget andet end forventet, så løste de opgaverne godt.“Jeg er stolt af at se, hvordan soldaterne har omstillet sig til opgaven og gået til det og løst det som et hold. Så jeg mener, at alle har fået erfaringer med hjem på den ene eller den anden måde,” siger chefsergent og bataljonsbefalingsmand Ole Juhl.
Fakta:

Knap 150 mand var en del af hold 11

850 paller materiale blev kørt ud af den danske del af lejeren.