Dansk Force Protection soldat på vagt i Bagdad

Danske soldater var i lang periode med til at beskytte NATOs rådgivere, når de var til møder med deres irakiske samarbejdspartnere. Foto: Tue Skals / Forsvaret

Danmark bidrager aktuelt til to forskellige internationale militære operationer, der begge sigter mod at styrke den irakiske stats evne til selv at kunne tage vare på sikkerheden i landet. Det er henholdsvis den amerikansk ledede Operation Inherent Resolve og NATOs rådgivningsmission i Irak (NATO Mission Iraq).

 

NATO Mission Iraq

Opgaven for NATO’s rådgivningsmission er at rådgive det irakiske forsvarsministerium, kontoret for den nationale sikkerhedsrådgiver samt irakiske militære skoler og uddannelsesinstitutioner. Missionen er således ikke en kampmission.

 

NATO Mission Iraq blev etableret i oktober 2018 på baggrund af en invitation fra den irakiske regering. NMI omfatter soldater og civile fra alle NATOs medlemsstater samt Australien og Sverige. 

 

Det nuværende danske bidrag til NATO Mission Iraq består af:

  • Et stabs- og rådgivningsbidrag, der varetager stabs- og rådgivningsopgaver som en del af NMI’s stab og organisation.
  • Et dansk kontingent (DANCON), der støtter det danske personel i NMI. Opgaverne omfatter blandt andet administration, logistik og kommunikation. DANCON omfatter også dansk militærpoliti. 

 

Det danske bidrag til NATO Mission Iraq støttes af et nationalt støtteelement (NSE). Det danske NSE er beliggende på Ali al Salem Air Base i Kuwait, og det yder også støtte til de danske bidrag til OIR i Irak, Kuwait og De Forenede Arabiske Emirater. NSE'et står blandt andet for den logistiske støtte til de udsendte danske soldater. 

 

Dansk ledelse af NATO Mission Iraq

Fra december 2020 til maj 2022 ledede Danmark NATOs mission i Irak. I den periode havde missionen danske chefer, og Danmark bidrog til missionen med blandt andet stabsofficerer, et command team, et livvagtsbidrag og et sikrings- og eskortebidrag. Bidraget var på omkring 140 soldater. 

 

Fra maj 2021 til maj 2022 stillede Danmark endvidere et helikopterbidrag til  rådighed for NMI. Bidraget bestod af to EH-101-troppetransporthelikoptere og i alt ca. 70 soldater. 

 

Danmark har tidligere bidraget til NATO Mission Iraq med stabsofficerer og i perioder ligeledes sendt træningsteams til missionen.

 

Irakiske soldater marcherer under parade

Irakiske soldater marcherer under en parade. Foto: Sgt. Vega / NMI Public Affairs

 

Operation Inherent Resolve (OIR)

Siden 2014, hvor terrorbevægelsen ISIL erobrede en stor del af Irak og Syrien og drev millioner af mennesker på flugt, har Danmark bidraget til den amerikansk-ledede Operation Inherent Resolve, som har haft deltagelse af op imod 70 lande og organisationer.

 

Danmark har bidraget til missionen med kampfly og transportfly, en radar med operatører samt med trænere, der har uddannet irakiske sikkerhedsstyrker. Danmark har også stillet med stabsofficerer til operationens hovedkvarter. Læs mere om de tidligere danske bidrag via de relaterede links under artiklen. 

 

Den danske radar blev taget hjem i 2019, og det danske træningsbidrag blev lukket ned i begyndelsen af 2020.

 

Det danske bidrag til Operation Inherent Resolve består aktuelt af:

 

  • Et stabsbidrag, der indgår i koalitionens hovedkvarterer i regionen, herunder lufthovedkvarteret;

 

Læs mere om danske delbidrag til kampen mod ISIL under relateret indhold herunder.