Dansk instruktør i Ukraine

En dansk soldat underviser ukrainske soldater, inden de skal til fronten i Østukraine. Billedet er fra december 2021. Foto: Martin Finnedal / Forsvaret

Siden 1990’erne har NATO samarbejdet med Ukraine. Samarbejdet blev intensiveret i 2014 efter Ruslands ulovlige annektering af Krim og støtte til de selvudnævnte udbryderrepublikker i krigen i Donbas. I denne periode har Forsvaret og NATO støttet Ukraine med implementering af reforminitiativer, uddannelse af personel og indførelse af NATO-standarder.

 

Forsvarets støtte til Ukraine ændrede karakter efter Ruslands invasion i februar 2022, hvor materieldonationer har fået en afgørende rolle.

 

Før invasionen

Forsvaret har siden 2016 bidraget til at løse en række kerneopgaver i forbindelsen med udviklingen af de ukrainske væbnede styrker. I denne sammenhæng har danske instruktører, rådgivere, officerer og tolke bistået med enkeltmandsuddannelse og rådgivning på reform- og uddannelsesområdet i rammen af den canadiskledede Operation Unifier og den britiskledede Operation Orbital. Rådgivningen og støtten har fundet sted i Forsvarets Hovedkvarterer, uddannelsesinstitutioner og i operative enheder. Her har ukrainske officerer, befalingsmænd og menige modtaget undervisning i alt fra førstehjælp, instruktørvirke og specialstyrkeuddannelse til bekæmpelse af korruption og implementering af NATO-standarder i stabsarbejde.

 

Den nuværende situation

Efter den russiske invasion af Ukraine fortsætter Danmark med at støtte Ukraine og NATO’s forstærkede tilstedeværelse i regionen. Forsvarets donationer af panserværnsvåben, sikkerhedsudrustning, førstehjælpsudstyr og et mobilhospital understøtter de ukrainske enheders forsvar af Ukraine. Ligeledes står danske instruktører, rådgivere og tolke klar til indsættelse, når det igen bliver muligt at genoptage arbejdet i Ukraine.

 

Læs mere om uddannelsesprogrammer mv. her:

Læs mere om Operation Unifier på Canadian Armed Forces’ hjemmeside

 

Læs mere om reformer mv. på Ministry of Defence of Ukraine Defence Reforms Office’s hjemmeside

 

Læs mere om NATO Professional Development Programme på NATO’s hjemmeside.

 • flag Områder

  Ukraine
 • shield Ramme

  Freds- og stabiliseringsfonden
 • event Tidsinterval

  Fra 1995
 • info Aktuel

  Ja