Træning af ukrainske soldater i Storbritannien

En dansk soldat underviser ukrainske rekrutter i våbenbetjening under træning i Storbritannien. Foto: Simon Elbeck / Forsvaret

Efter Ruslands invasion af Ukraine den 24. februar har Danmark i tæt samarbejde med allierede og samarbejdspartnere taget et stort ansvar for at støtte Ukraine.

 

Som en del af den samlede støtte bidrager Danmark med danske soldater og instruktører til et britisk-ledet træningsprojekt, som gennemføres i Storbritannien. Her bliver ukrainske rekrutter uddannet i grundlæggende soldaterfærdigheder. 

 

De godt 60 danske soldater og instruktører er udpeget bredt blandt Forsvarets myndigheder, hvor Hæren blandt andet opstiller førerpersonellet.

 

Forsvaret samarbejder også med de ukrainske myndigheder for at oprette træningsforløb for befalingsmænd i Danmark.

 

Fra maj 2023 deltager danske instruktører yderligere i uddannelsen ukrainske kampvognsbesætninger på Leopard 1A5 kampvogne i Tyskland. I løbet af sommeren og efteråret soldaterne blive uddannet på de 80 istandsatte kampvogne.

 

Træningsopgaverne er et vigtigt element i de vestlige landes støtte til Ukraine, og det er opgaver, som de danske soldater kan udføre. Forsvaret har mange års erfaring i at samarbejde med det ukrainske forsvar blandt andet gennem Freds- og Stabiliseringsfonden, hvor Forsvaret har ydet støtte med blandt andet rådgivning, uddannelse og træning af ukrainske soldater.

 

Forsvaret har doneret en mængde forskelligt udstyr til Ukraine. Donationer af blandt andet panserværnsvåben, sikkerhedsudrustning, førstehjælpsudstyr og et mobilhospital mv. understøtter de ukrainske enheders forsvar af Ukraine.

 

Operation Unifier og Orbital

NATO har samarbejdet med Ukraine siden 1990’erne. Samarbejdet blev intensiveret i 2014 efter Ruslands ulovlige annektering af Krim og landets støtte til de selvudnævnte udbryderrepublikker i Donbas-regionen.

 

Danmark har støttet træningsaktiviteter i Ukraine siden 2015 under den britisk-ledte Operation Orbital. Formålet med Operation Orbital var at træne ukrainske soldater i grundlæggende militære færdigheder og operationsplanlægning. Dertil kom også en håndfuld udsendte rådgivere, som var placeret forskellige steder på henholdsvis strategisk, operativt og taktisk niveau og støttede med blandt andet reformering og uddannelsesudvikling i det ukrainske forsvar.

 

Danske instruktører, rådgivere, officerer og tolke har således bistået med enkeltmandsuddannelse og rådgivning på reform- og uddannelsesområdet. Rådgivningen og støtten har fundet sted i forsvarets hovedkvarterer, uddannelsesinstitutioner og i operative enheder. Her har ukrainske officerer, befalingsmænd og menige modtaget undervisning i alt fra førstehjælp, instruktørvirke og specialstyrkeuddannelse til bekæmpelse af korruption og implementering af NATO-standarder i stabsarbejde.

 

Danske instruktører, rådgivere og tolke står klar til indsættelse, når det igen bliver muligt at genoptage arbejdet i Ukraine.

 

[]-Ukraine_COB-2022-[ARTIKEL].jpg

Ukrainske soldater træner under overvågning af danske instruktører. Billedet er fra december 2021. Foto: Martin Finnedal / Forsvaret

 • Områder

  Ukraine
 • Ramme

  Freds- og stabiliseringsfonden
 • Tidsinterval

  Fra 1995
 • Aktuel

  Ja