Soldater fra Jægerkorpset i Irak sammen med Al Furat brigaden

Soldater fra Jægerkorpset i Irak og her sammen med deres partnerenhed Ali al Furat-brigaden. Foto: Jægerkorpset/Forsvaret.

I slutningen af 2016 begyndte soldater fra Jægerkorpset – under navnet Task Force 61 – at træne og rådgive den irakiske partnerenhed, Ali al Furat-brigaden, der som en del af den internationale koalition var med til at bekæmpe ISIL i Irak. Ali al Furat-brigaden var en såkaldt irakisk Tribal Mobilization Force, bestående af over 500 soldater fra mere end 30 forskellige irakiske stammer.

Opgaven for jægerne omfattede uddannelse, rådgivning og operativ ledsagelse i felten af Ali al-Furat Brigaden. Med støtte fra de udsendte fra Jægerkorpset har Ali al Furat-brigaden deltaget aktivt i kampen mod terrororganisation ISIL. Blandt andet var brigaden med til tage grænsebyen til Syrien, Al Qaim - et af ISIL’s sidste holdepunkter i Irak. De danske jægere har primært været rådgivere og har ikke haft deciderede kampopgaver, men i et enkelt tilfælde åbnede danskerne ild mod ISIL-styrker.

Skød ISIL-køretøj i brand

Episoden er beskrevet i Mission Update nummer 36 fra 2017:

”De irakiske sikkerhedsstyrker gennemfører for nuværende en operation, som det danske specialoperationsbidrag TF-61 støtter i form af ”Advice, Assist and Accompany”, altså hvor de danske soldater følger med de irakiske og giver råd og vejledning under operationerne. Om formiddagen torsdag den 21. september befandt de danske soldater sig i stilling et godt stykke bag de forreste enheder under operationen. Her iagttager de et køretøj – en såkaldt vehicle-borne IED, der kommer med høj hastighed fra siden mod egne enheder. De danske styrker beskyder køretøjet på afstand, hvorefter de andre koalitionsenheder i nærheden gør det samme, og køretøjet eksploderer. Hændelsen medførte ingen rapporteringer om skader på koalitionsenheder eller partnerstyrker”.

Vendte hjem i 2018

Den danske regering besluttede i maj 2018 at hjemtage Task Force 61. I den forbindelse sagde chefen for Specialoperationskommandoen, Peter Boysen: ”Hjemtagelsen af Task Force 61 er en naturlig konsekvens af de fremskridt, som koalitionen har opnået i kampen mod ISIL og det faktum, at de danske specialoperationsstyrker har løst deres opgave med at træne og ledsage den irakiske partner-enhed Ali al Furat-brigaden”.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen overrakte mandag 3. september 2018 medaljer til noget af det personel fra Jægerkorpset, der har været udsendt til Jægerkorpsets mission i Irak.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen overrakte mandag 3. september 2018 medaljer til noget af det personel fra Jægerkorpset, der har været udsendt til Jægerkorpsets mission i Irak. Foto: Ann Outzen, Flyvevåbnets Fototjeneste.

Sidst opdateret 27. oktober, 2020 - Kl. 17.34