Danske observatører i den demilitariserede zone.

Danske observatører ved den demilitariserede zone i 2018. Foto: Simon Elbeck Johnsen / Forsvaret

Danske soldater bidrager til overvågningen af våbenhvilen i Korea. Missionen i Korea hedder UNCMAC - United Nations Command Military Armistice Commission. UNCMAC er ikke en egentlig FN-mission, men en amerikansk ledet mission med et mandat fra FN.

 

UNCMAC blev etableret i 1953, da der blev indgået en midlertidig fredsaftale mellem Nordkorea og den FN-styrke, der forsvarede Sydkorea efter Nordkoreas angreb i 1950. Den midlertidig aftale gælder stadig, da der ikke er etableret en endelig fredsaftale.

 

UNCMAC har ansvaret for sikkerheden i den demilitariserede zone mellem Nord- og Sydkorea. I følge aftalen skal der være en 4 kilometer bred ”buffer zone” langs den 241 km lange demarkationslinje.

 

De danske officerer, der er udsendte som observatører, er med til at overvåge våbenhvileaftalen mellem Nordkorea og Sydkorea. Arbejdet i den demilitariserede zone involverer registrering af brud på våbenhvilen, undersøgelse af sammenstød og gennemførelse af strategiske overflyvninger i zonen.

 

Der er danskere i både missionens hovedkvarter i Seoul og i den demilitariserede zone. 

 • Områder

  Korea
 • Ramme

  FN
 • Tidsinterval

  Fra 1953
 • Aktuel

  Ja

Fakta om UNCMAC

Danmark har bidraget med soldater til UNCMAC siden 2009. Forsvarets stiller normalt med tre officerer til missionen. Opgaverne består blandt andet i  operationsplanlægning samt overvågning af trafik mellem de to lande