Challengerfly fra Forsvaret spækket med avanceret overvågningsudstyr har flere gange deltaget i overvågningen af Europas grænser i Middelhavet. Foto: Rune Dyrholm / Forsvaret.

Besætningen på et af Forsvarets Challenger-fly betjener noget af det meget avancerede overvågningsudstyr, som flyet har. Challenger har flere gange deltaget i overvågningen af Europas grænser i Middelhavet. Foto: Rune Dyrholm / Forsvaret. 

Danmark har siden 2015 stillet en række forskellige bidrag til rådighed for Frontex. 

 

De aktuelle danske bidrag består af et patruljebådsbidrag og personel, der medvirker til registrering af migranter. 

 

Patruljebådsbidrag

Forsvaret bidrager med to patruljebåde til overvågningen af Europas ydre grænser. Bådene patruljerer i farvandet mellem den græske ø Symi og Tyrkiet.

 

Grækerne ønsker hjælp til kontrol af grænserne til søs for blandt andet at forhindre menneskesmugling og grænseoverskridende kriminalitet.

 

Bidraget består af to patruljebåde og to besætninger med soldater fra Forsvaret samt politifolk. Bidraget består også af et støttehold, der skal vedligeholde patruljebådene samt koordinere indsættelsen med Frontex og de græske myndigheder.

 

Patruljebådene har været udsendt siden 2019. 

 

Registrering af migranter

Forsvaret har kontinuerligt et antal medarbejdere udsendt, der bistår de lokale myndigheder i Italien, Spanien og Grækenland med at tage fingeraftryk på migranter. Det varierer, hvor medarbejderne er udstationeret.

 

Tidligere bidrag

 Flyvevåbnet har flere gange bidraget med Challengerfly, der har patruljeret over Middelhavet for at opdage ønsket aktivitet. Også Flyverhjemmeværnet har patruljeret over Middelhavet. Danmark har i flere omgange også bidraget med køretøjer med termisk observationsudstyr, der har overvåget kysten på græske øer. 

 

[]-Frontex_terrænbil_725-2019-[MASTER].jpg

Et af overvågningskøretøjerne overvåger kysten på den græske ø Kos. Med blandt andet termiske kameraer har besætningen rigtigt gode muligheder for at opdage, hvis mennesker nærmer sig kysten fra havet. Foto: Kristian Brøndum / Forsvaret.  

 • Områder

  Middelhavet
 • Ramme

  EU
 • Tidsinterval

  Fra 2015
 • Aktuel

  Ja

Fakta

Frontex er EU's fælles grænseagentur, der har til opgave at styrke sikkerheden ved EU's ydre grænser.

 

Frontex, hvis operationsområde inkluderer Europas ydre grænser, håndterer bl.a. migrationen fra Nordafrika til Europa samt migration fra Mellemøsten. Migrationsstrømmene er rettet mod tre primære middelhavsruter: Den vestlige middelhavsrute via Algeriet og Marokko mod Spanien, den centrale middelhavsrute via Libyen og Tunesien mod Italien og den østlige middelhavsrute via Egypten, Irak og Syrien mod Tyrkiet, Grækenland og Italien. Indsættelsesmiljøet for Frontex strækker sig således over Spanien, Italien og Grækenland samt Middelhavet.