Aktuelt
Nyheder
Døgnrapport
Arrangementer
Forsvarets arealer
Publikationer
Forsvaret bidrager til Det Europæiske Agentur for Grænse- og Kystbevogtning (Frontex)'s arbejde med at overvåge Europas ydre grænser. Opgaven løses i samarbejde med lokale myndigheder og det danske politi.
Patruljebåden Stella Polaris på patrulje i Middelhavet. Besætningen består af ansatte fra Forsvaret og fra Politiet. Foto: Søværnet
Danmark har siden 2015 stillet en række forskellige bidrag til rådighed for Frontex.
De aktuelle danske bidrag består af en Fennec-helikopter, et patruljebådsbidrag og personel, der medvirker til registrering af migranter i Middelhavsområdet.
Forsvaret stiller fra medio april til medio juni en Fennec-helikopter til rådighed for Det Europæiske Agentur for Grænse og Kystbevogtning, Frontex. Helikopterbidraget er placeret i Slovakiet.
Hovedopgaverne for helikopterbidraget er at detektere, identificere og rapportere om eventuelle personer, der forsøger at komme ind i Slovakiet uden om de etablerede grænseovergange mod Ukraine.
Forsvaret bidrager med to patruljebåde til overvågningen af Europas ydre grænser. Bådene patruljerer i farvandet mellem den græske ø Symi og Tyrkiet.
Grækerne ønsker hjælp til kontrol af grænserne til søs for blandt andet at forhindre menneskesmugling og grænseoverskridende kriminalitet.
Bidraget består af to patruljebåde og to besætninger med soldater fra Forsvaret samt politifolk. Bidraget består også af et støttehold, der skal vedligeholde patruljebådene samt koordinere indsættelsen med Frontex og de græske myndigheder.
Patruljebådene har været udsendt siden 2019.
Forsvaret har kontinuerligt et antal medarbejdere udsendt, der bistår de lokale myndigheder i Italien, Spanien og Grækenland med at tage fingeraftryk på migranter. Det varierer, hvor medarbejderne er udstationeret.
Flyvevåbnet har flere gange bidraget med Challenger-fly, der har patruljeret over Middelhavet for at opdage uønsket aktivitet. Også Flyverhjemmeværnet har patruljeret over Middelhavet. Danmark har i flere omgange også bidraget med køretøjer med termisk observationsudstyr, der har overvåget kysten på græske øer. I slutningen af 2021 patruljerede et Challenger-fly over den engelske kanal som en del af indsatsen mod menneskesmuglere i området.
Et af overvågningskøretøjerne, der overvågede kysten på den græske ø Kos. Med blandt andet termiske kameraer havde besætningen rigtigt gode muligheder for at opdage, hvis mennesker nærmede sig kysten fra havet. Foto: Kristian Brøndum / Forsvaret.
Områder
Ramme
EUTidsinterval
Fra 2015Aktuel
Ja
Frontex er EU's fælles grænseagentur, der har til opgave at styrke sikkerheden ved EU's ydre grænser.
Frontex, hvis operationsområde inkluderer Europas ydre grænser, håndterer bl.a. migrationen fra Nordafrika til Europa samt migration fra Mellemøsten.
Migrationsstrømmene er rettet mod tre primære middelhavsruter: Den vestlige middelhavsrute via Algeriet og Marokko mod Spanien, den centrale middelhavsrute via Libyen og Tunesien mod Italien og den østlige middelhavsrute via Egypten, Irak og Syrien mod Tyrkiet, Grækenland og Italien. Indsættelsesmiljøet for Frontex strækker sig således over Spanien, Italien og Grækenland samt Middelhavet.
Fra december 2021 overvåger Frontex også Den Engelske Kanal for at bidrage til at stoppe menneskesmuglere