Af Forsvarskommandoen

 

Der er i disse dage cirka 2.500 soldater med på øvelsen Brave Lion i Oksbøl. Det er en vigtig øvelse for 1. Brigade, som blandt andet skal have en bataljon klar til beredskab til NATO i 2021.

 

Øvelsen bliver afholdt med stort fokus på covid-19, og det har betydet, at første smittetilfælde er fundet.

 

"Det er naturligvis ikke godt, at der er konstateret smitte hos en soldat på øvelsen. Vi har procedurer på plads, og vi håndterer nu tilfældet, lige som vi ville gøre, hvis det ikke var en øvelsessituation men en indsats i et konfliktområde," siger brigadegeneral Henrik Lyhne, der er chef for 1. Brigade og ansvarlig for øvelsen.

 

40 testet
Som en del af de forholdsregler, der er taget på øvelsen, skal alle medarbejdere, der føler sig sløje eller syge, melde sig. Det har betydet, at der i løbet af de seneste dage er omkring 40 soldater fordelt over hele øvelsen, der er blevet testet for covid-19 og isoleret, til der forelå svar på test. De er alle raske og uden covid-19.

 

Der er dog fundet en smittet. Den smittede følte sig sløj og meldte sig søndag. Her blev soldaten testet, og resultatet er nu kommet. Den smittede er en del af en mindre gruppe soldater. Hele gruppen er nu isoleret og afventer at blive testet. Samtidig bliver der lavet smitteopsporing, så alle, der har været i kontakt med den smittede soldat, i løbet af de seneste dage kan blive isoleret, hvis det vurderes nødvendigt.

 

Små grupper
Netop for at undgå større spredning har soldaterne befundet sig primært i deres mindre grupper i de seneste dage, og derfor kan der være tale om et isoleret tilfælde.