Nogle af de sidste danske soldater forlader Afghanistan.

Nogle af de sidste danske soldater forlader Afghanistan. Foto: Anders Fridberg / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Tirsdag den 22. juni klokken 13.50 gik chefen for det sidste danske hold soldater i Afghanistan, fem soldater fra det nationale støtteelement samt holdets læge ombord på et dansk Hercules-fly i Hamid Karzai International Airport North og forlod som de sidste danske soldater Afghanistan.

 

Det markerede afslutningen på det næsten 20 år lange danske engagement i landet.

 

Læs meget mere om Forsvarets indsats i Afghanistan her.

 

Soldaterne fra Afghanistan er tilbage på dansk jord.

Soldaterne fra Afghanistan er tilbage på dansk jord. Foto: Tobias Roed / Forsvaret.

Tirsdag klokken lidt i 15 landede de første af de sidste danske soldater i Kastrup lufthavn i København, hvor både deres pårørende og forsvarsminister Trine Bramsen var tilstede for at tage imod soldaterne.

 

Forsvarsminister Trine Bramsen tager imod de danske soldater i lufthavnen.

Forsvarsminister Trine Bramsen tager imod de danske soldater i lufthavnen. Foto: Tobias Roed / Forsvaret

”Det er næsten 20 år siden, at vi fulgtes med vores allierede i NATO og USA ind i Afghanistan efter terrorangrebet 11. september 2001. Mere end 12.000 danske soldater har kæmpet i Afghanistan mod militant islamisme. De har ydet en stor og vigtig indsats, for at vi herhjemme fortsat kan leve trygt og med vores demokratiske frihedsværdier. Vi skylder hver eneste af de udsendte stor respekt og tak for indsatsen. Selvom vi ikke længere har militær tilstedeværelse i Afghanistan, så fortsætter kampen mod terror andre steder i verden. Men tiden er nu kommet til at sige ’velkommen hjem og tak for indsatsen’ til de danske soldater fra Afghanistan,” siger forsvarsminister Trine Bramsen.

 

Hjemrejsen for det sidste hold var delt op på to flyvninger, fordi soldaterne medbragte materiel, som skulle transporteres med militært fly til Flyvestation Karup. Og de 30 soldater, der landede i Kastrup i dag, fløj hjem med et civilt fly.

 

Gensynglæde i Kastrup Lufthavn.

Gensynsglæde i Kastrup Lufthavn. Foto: Tobias Roed / Forsvaret

En æra er slut

De første danske soldater blev udsendt til Afghanistan i begyndelsen af 2002, og siden da har omkring 12.000 soldater og civile for Forsvaret været udsendt til skiftende missioner i Afghanistan.

 

Efter knap 20 år med danske soldater på mission i Afghanistan er en æra nu slut.

 

”Jeg er naturligvis glad for at have alle de danske soldater hjemme i god behold. Samtidig er jeg på Forsvarets vegne stolt af den indsats, som danske soldater og civile har ydet i Afghanistan igennem næsten 20 år. Danske soldater har på flotteste vis løst et bredt spektrum af opgaver i Afghanistan og ofte under meget vanskelige vilkår. Vores indsats har krævet ofre, og mine tanker i dag går også til de soldater og pårørende, som har betalt en høj pris,” siger forsvarschef general Flemming Lentfer.

 

Se video fra modtagelsen:

 

 

Det sidste flag taget ned

Forsvarets sidste flag i Afghanistan blev taget ned ved en ceremoni i Hamid Karzai International Airport North mandag den 21. juni.

 

Dannebrog tages ned og dermed er det danske militære engagement i Afghanistan officielt afsluttet.

Dannebrog hales ned og dermed er det danske militære engagement i Afghanistan officielt afsluttet. Foto: Presseofficer Esben / Forsvaret

 

Her deltog blandt andet chefen for hele Resolute Support-missionen den amerikanske general Austin Scott Miller og repræsentanter fra den danske ambassade i Afghanistan.

 

”Danmark sendte de første styrker til Afghanistan få måneder efter angrebet på World Trade Center. Og siden januar 2002 har Danmark haft en konstant militær tilstedeværelse i Afghanistan. Derfor er det lidt underligt og med et vist vemod, at vi nu tager det sidste danske flag ned og forlader landet. Men som soldater bestemmer vi ikke, hvor eller hvornår Forsvaret skal udsendes – eller hvornår en mission afsluttes,” siger chefen for det sidste danske bidrag oberst Timm Willum Larsen og fortsætter:

 

"Vi har fokuseret på at løse pålagte opgaver og ikke mindst at komme godt og sikkert hjem igen. Som chef for styrkerne i Afghanistan har jeg med stor glæde og stolthed set, hvor professionelt, dygtigt og engageret danske soldater har løst både de operative opgaver og ikke mindst det kæmpe arbejde med lukning og hjemtagning af det danske styrkebidrag,” siger oberst Timm Willum Larsen.

 

Dannebrog overrækkes til SNR i Afghanistan

Efter ceremonien, hvor Dannebrog blev taget ned, blev flaget overrakt til SNR. Foto: Forsvaret