Ved en ceremoni i USA modtog Danmark sit første F-35 kampfly den 7. april 2021.

Ved en ceremoni i USA modtog Danmark sit første F-35 kampfly den 7. april 2021. Foto: Rune Dyrholm / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

Ved en såkaldt ”roll-out” ceremoni på Lockheed Martins fabriksanlæg i Fort Worth i Texas blev kampflyet med halenavnet ”L-001” officielt overdraget til Danmark.

Flyet er det første F-35 kampfly af i alt 27, som skal afløse Flyvevåbnets aldrende F-16 kampfly.

 

Forsvarsminister Trine Bramsen var ikke fysisk til stede ved ceremonien, men holdt sin tale virtuelt og sagde blandt andet:

 

”Med F-35 vil vi forstærke vores evner til at beskytte Danmark, vores region og hvor det måtte være nødvendigt, som vi har gjort før - side om side med USA. Implementeringen af F-35 vil være det absolutte fokus for dansk forsvar i de kommende årtier. Danmark vil fortsætte med at være en troværdig allieret i NATO-partner og ven af USA,” siger forsvarsminister Trine Bramsen.

 

Det første F-35 kampfly kommer ikke til Danmark i første omgang, men bliver fløjet til Luke Air Force Base i USA. Her skal flyet - sammen med de næste seks i rækken - bruges til træningen af det de danske kampflypiloter og det danske personel omkring flyet. Efter planen kommer de første F-35 kampfly til Danmark i 2023, hvor de får base på Flyvestation Skrydstrup hos Fighter Wing.

 

 

F-35 er fremtidens kampfly
Forsvarschef general Flemming Lentfer understregede i sin tale ved dagen ceremoni, at det højteknologiske kampfly lever op til kravene til fremtidens komplicerede kampplads og sluttede:

 

”For at kunne modstå kommende nye udfordringer er vi nødt til at bygge et forsvar med de ypperste militære kapaciteter. Ikke så vi blot er med fremme i teknologiudviklingen, men også foran udviklingen. Modtagelsen af det første danske F-35 her i Fort Worth i dag er et stærkt symbol på en betydelig ændring, ikke bare for Flyvevåbnet, men for hele det danske forsvar. F-35 er et utrolig sofistikeret stykke teknologi – det er verdens mest avancerede fly,” siger forsvarschefen.

 

For Flyverkommandoens chef generalmajor Anders Rex var overdragelsen af det første fly kulminationen på mere end 15 års arbejde med erstatningskampfly for F-16. Anders Rex takkede de mange kollegaer, som har deltaget i det arbejde.

 

”Alle Danmarks kampfly hører Hjemme på Flyvestation Skrydstrup. Lige nu foregår der et stort bygningsarbejde, så man er klar til at huse F-35 fra 2023, når flyene endelig lander på dansk jord. Personligt har jeg arbejdet mere end 15 år med Danmarks næste kampfly, så for mig er det en milepæl at stå her foran L-001. Jeg ser frem til mere og ikke mindst til den dag, hvor vi kan byde velkommen til Flyvevåbnets nyeste familiemedlem ved Fighter Wing Skrydstrup på F-35 Campus.”