Dansk F-35 går i luften for første gang

F-35 er Danmarks kommende kampfly og skal erstatte F-16. Foto: Lockheed Martin

Af Flyverkommandoen & Fighter Wing

Siden 1960 har alle Flyvevåbnets fly haft halenumre, som består af ét typebogstav samt de tre sidste tal i flyets oprindelige bygge- eller serienummer.

Flyvevåbnet har altid undgået at genbruge bogstaver, der har været i brug for nyligt. Og samtidig med det, har Flyvevåbnet altid søgt at finde en logisk sammenhæng mellem flytype og tildeling af bogstav.

 

[]-fsvdk_artikel_L001_FP20-08147-0214PR-2021-[ARTIKEL].jpg

Nummeret under Dannebrog er et 'serial number', der tilknytter til US Air Force.

 

’L’ for Lightning

For de danske F-35 kampfly er valget faldet på ’L’, da det flugter med F-35’s fulde navn, F-35A Lightning II. Og desuden er ’L’ et bogstav, der i Flyvevåbnets historie ikke er anvendt siden 1970. Alle Danmarks F-35 fly vil derfor have et nummer startende med ’L’ på halefinnen.

Fra L-001, som er det første, og frem til L-027, som er det sidste fly, Danmark modtager, idet vi totalt har indkøbt 27 styk.

 

Fra amerikansk side er navnet ”Lightning” valgt, da F-35 er opkaldt efter hele to historiske og for deres tid revolutionerende kampfly. Der er her tale om det amerikanske P-38 Lightning samt det engelske BAC/English Electric Lightning supersoniske jagerfly.

 

Læs mere: "Se billederne: Danmarks nye kampfly udsmykket med Dannebrog på halen"

 

P-38 Lightning var det første egentlige jagerfly, som Lockheed Martin producerede og dermed starten på det Lockheed Martin, som vi kender og som Danmark samarbejder med i dag. BAC/English Electric Lightning blev derimod produceret i Storbritannien tilbage i 1950’erne, og relationen mellem dette kampfly og F-35 skal ses i lyset af, at Storbritannien fra start har været en vægtig partner i udviklingen af F-35.

 

[]-fsvdk_artikel_L001_FP20-08147-0221PR-2021-[ARTIKEL].jpg

Den rød-hvide cirkel under vingen er Flyvevåbnets kokarde.

 

F-35 er en panter

Militære fly har det dog med at blive bedst kendt under deres uofficielle ’kælenavne’. Det er blandt andet tilfældet med vores nuværende F-16 kampfly, der af mange er kendt under navnet ”Viper”. F-35 har indtil videre gået under kaldenavnet ”Panther”, hvilket ser ud til at blive hængende fremadrettet.

 

Læs mere: "Første danske F-35 i luften"

 

Danmark modtager sin første ”panter” ved en roll out-ceremoni den 7. april 2021.