Chefen for Hærkommandoen generalmajor Gunnar Arpe og chefen Hjemmeværnet generalmajor Jens Garly besøger danske og britiske instruktører ved Operation Orbital, hvilket er en af Forsvarets aktiviteter i Freds- og stabiliseringsfondens Ukraineprogram.

Chefen for Hærkommandoen og chefen for Hjemmeværnet besøger danske og britiske instruktører ved Operation Orbital, hvilket er en af Forsvarets aktiviteter i Freds- og stabiliseringsfondens Ukraineprogram. Foto: Ukraines væbnede styrker.

Af Sune Wadskjær Nielsen, Forsvarskommandoen


I øjeblikket er et dansk træningshold med soldater fra Hæren og Hjemmeværnet udsendt til Ukraine, hvor de træner deres ukrainske kolleger i grundlæggende militære færdigheder. Chefen for Hærkommandoen generalmajor Gunnar Arpe og chefen for Hjemmeværnet generalmajor Jens Garly mødte de danske soldater under deres besøg i Ukraine 12-15. juli. De udsendte træningshold er en aktiviteterne i Freds- og Stabiliseringsfondens Ukraineprogram, hvor Forsvaret støtter Ukraines kapacitet til at håndtere konfliktsituationen i det østlige Ukraine samt opnåelsen af NATO standarder.


Træner soldater fra fronten


Mange af de ukrainske soldater, som følger de danske træneres kurser, har været indsat i konfliktområdet i det østlige Ukraine. Danskerne forklarede chefen for Hærkommandoen og Hjemmeværnet, at de lytter til de erfaringer ukrainerne har fra konfliktområdet og tilpasser undervisningen derefter. Deres kursister er en mangfoldig gruppe med et stort aldersspænd og forskelligt erfaringsniveau. Det danske træningsbidrag indgår i den britiskledede Operation Orbital og med deres besøg fik generalmajor Gunnar Arpe og generalmajor Jens Garly et bedre indblik i soldaternes opgaver og vilkår. Det er første gang, at både chefen for Hærkommandoen og Hjemmeværnskommandoen sammen har besøgt de danske bidrag i Ukraine.

 

Kiev og Lviv


Den danske delegation fra Forsvaret var både i Ukraines hovedstad Kiev og i Lviv i det vestlige Ukraine. De to generaler havde også møder med de fast udstationerede danske militære rådgivere i landet og med både ukrainske, britiske og canadiske samarbejdspartnere. På dagsordenen var bl.a. hvordan samarbejdet kan fortsætte, når det nuværende Ukraine-program udløber ved årets afslutning.