Hurtig speedbåd fanget på kamera af dansk Challenger-fly.

Hurtig speedbåd fanget på kamera af dansk Challenger-fly. Foto: Forsvaret

Af Frontex / Forsvaret

 

I begyndelsen af marts forlod det danske Challenger-fly Malaga lufthavn først på eftermiddagen og skulle ud på en 6-timers patruljering af farvandet syd for Andalusien. Efter en times flyvning opdager systemoperatørerne en hurtigtgående speedbåd, der sejler i en nordøstlig retning med kurs mod den spanske kyst.

 

”Vi kan ved hjælp af flyets sensorer holde øje med båden og alle informationerne bliver med det samme videreformidlet til den danske forbindelsesofficer i Madrid. Han overtager derefter den videre koordination med de spanske myndigheder,” fortæller den danske pilot LUB fra Challenger-flyet.

 

Efter cirka 10 min har spanierne fået alle de informationer, de behøver, så vores danske flys patruljering af farvandet kan fortsætte.

 

Det danske bidrag i Spanien består af et Challenger-fly og om omkring 10 personer, som siden slutningen af februar har assisteret Spanien med grænsekontrol i forhold til irregulær migration, grænseoverskridende kriminalitet og en generel styrkelse af kystvagtfunktioner.

 

Frontex

Foto: Forsvaret

2,2 tons hash

Challenger-flyet afslutter dagens flyvning og returnerer til lufthavnen. Og så går der nogle dage, hvor besætningen ikke hører noget om den hurtigtgående speedbåd.

 

”Efter en uge, hvor vi lidt havde opgivet håbet om, at smuglerne var blevet pågrebet, kan forbindelsesofficeren overbringe den glædelige nyhed. Båden, som vi opdagede, blev skygget ind til Ibiza, hvor den sammen med en anden båd og i alt 14 mand blev arresteret. Begge både og 2240 kg hash til en værdi af ca. 100 millioner kr bliver beslaglagt,” siger LUB og fortæller, at der bagefter var stor ros fra spanierne til det danske bidrag i Malaga og en stor anerkendelse af de resultater, som danskerne leverer.

 

Danmark har siden 2015 stillet en række forskellige bidrag til rådighed for Frontex.