gaslæk set fra helikopter med

Mandskabet i en helikopter fra Forsvaret holder øje med gaslækket. Foto: Rune Dyrholm

Af Forsvarskommandoen

 

Fregatten Absalon og miljøskibet Gunnar Thorson er til stede i farvandet omkring gaslækagerne på Nord Stream 1 og Nord Stream 2 i Østersøen, hvor de er med til at sikre, at civile skibe ikke kommer ind i forbudszonerne. Derudover bidrager Forsvaret med en helikopter, der kan foretage farvandsovervågning fra luften.

 

Se forsvarets optagelser fra området fra de 29. september. Artiklen fortsætter under videoen.

 

 

Der er udsendt et skriftligt varsel, en såkaldt navigational warning, til den civile skibstrafik i området om at undgå sejlads i en radius af fem sømil omkring lækagerne. Der er generelt stort fokus på den særlige situation i området, men der kan være skibe, som ikke er opmærksomme på advarslen og derfor alligevel har kurs mod forbudszonerne. I de tilfælde kan Forsvarets enheder kalde skibet op på radioen og guide dem væk fra området. Hvis et skib har kurs direkte gennem forbudszonen, og der ikke kan opnås kontakt via radio, kan der tages fysisk kontakt til skibet ved eksempelvis at sætte en mindre båd i vandet.

Forsvaret foretager overvågning fra luften og fra skibe på havet, blandt andet for at sikre, at andre skibe ikke sejler ind i forbudszonene. Fotos: Rune Dyrholm / Forsvaret

Læs mere om farvandsovervågning her: Overvågning og hævdelse af suverænitet