fcmn besøger NMI

Forsvarschef Flemming Lentfer i Bagdad, hvor Dannebrog har vajet siden Danmark overtog kommandoen i november 2020. Foto: Tue Skals / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

NMI-missionen har siden november 2020 været under dansk ledelse. Og i løbet af de sidste halvandet har situationen i Irak ændret sig meget i en positiv retning.

 

“Det er en vigtig og krævende opgave, som vi har sendt vores soldater ud til her i Irak. Det er et land, der har været meget igennem og vi har sammen med resten af NATO muligheden for at hjælpe dem med at genopbygge landet,” fortalte Flemming Lenfter under besøget i Bagdad.

 

[]-fc WEWNMI besøg-5-2022-[ARTIKEL].jpg

Forsvarsminister Morten Bødskov blandt danske soldater i Bagdad. Foto: Tue Skals / Forsvaret

Missionens primære formål er at hjælpe irakerne med at opbygge deres eget militær og sikkerhedsstyrker, så de effektivt kan bekæmpe de terrorgrupper, der stadig er til stede i dele af landet.

 

“Når Forsvaret kan være med til at løse en kompleks opgave som denne, så er det blandt andet på baggrund af de erfaringer vi har gjort os gennem de sidste mange år i internationale operationer,” sagde forsvarschefen til soldaterne i Irak.

 

Den danske deltagelse i missionen sker på flere afgørende punkter. Udover ledelsen af missionen, så er sikrings- og eskortebidraget en stor og væsentlig del af NMI. I Bagdad er de udsendte soldater med til at hjælpe de personer, der rådgiver irakerne, sikkert frem til møder og opgaver i området. Og på Al Asad Airbase står to af Flyvevåbnets EH-101 Merlin-helikoptere, der flyver personer og materiel rundt i hele landet.

 

I alt er mere end 200 danske soldater udstationeret i Irak.

 

[]-fcfmnWEBNMI besøg-8-2022-[ARTIKEL].jpg

Forsvarschef og forsvarsminister på bagklappen af en dansk EH101-helikopter over Irak. Foto: Tue Skals / Forsvaret