Juledrop

Vejret var smukt under årets juledrop. Foto: Flyvevåbnet 

Af Forsvarskommandoen

 

En af en julens tilbagevendende missioner er, at der få leveret forsyninger til de danske soldater i Nordøstgrønland. Den eneste måde at få mad, udstyr og hilsner fra de udsendtes familier frem til de mest afsondrede egne af Rigsfællesskabet er via “air drop” fra en C-130 Hercules. Det foregår sådan, at forsyningerne pakkes på et særligt stødabsorberende papmateriale, udstyres med en faldskærm og kastes ud fra flyet til en særligt udpeget dropzone.

Vejret har det med at være en udfordring på denne tid af året i Nordøstgrønland, men i år er droppene til henholdsvis Daneborg, Mestersvig og Danmarkshavn gået glat.

"Vi har haft rigtigt fint vejr på østkysten i år og fik leveret det gods, vi skulle. Da vi nåede til Danmarkshavn blæste det godt nok mere end 50 procent over grænsen for, hvad faldskærmene er godkendt til, men efter at have ligget i venteposition i 10.000 fod i noget tid, kom der pludseligt et kort fald i vindstyrken. Så vi dykkede ned til lav højde i en fart og fik leveret godset som planlagt. Det fortæller piloten TEC, som var fartøjschef på C-130’eren under årets juledrop.

 

Se video fra årets juledrop. Artiklen fortsætter efter videoen:

 

 

Ud over fødevarer, almindelige fornødenheder og gaver fra familierne til de udstationerede, følger der også et juletræ med ned til hver station. I alt blev der leveret ni paller med gods til Daneborg, fire til Mestersvig og tre til Danmarkshavn. Forsyninger til Station Nord leveres på en særskilt mission, fordi det er praktisk muligt at lande netop der om vinteren.