MPkursus TRR

 Foto: Mikkel Lyngsø / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Multinationalt samarbejde, krigsforbrydelser og brud på den humanitære folkeret er alle emner, der er blevet diskuteret og talt meget om den seneste uge på Aalborg Kaserne. Generelt er det, hvad kurset ’Provost Marshal Course’ fokuserer på, men i år er det kommet ekstra tæt på kursets deltagere.

 

Torsdag bød programmet nemlig på ukrainske gæstetalere. De kom med virkelige eksempler på, hvordan de under den nuværende krig i Ukraine blandt andet har gennemført krigsfangeoperationer og efterforsket krigsforbrydelser. Eksempler der for mange danske MP’er (militærpoliti) både var vigtige og bevægende, da de siden 2016 har haft et tæt samarbejde med ukrainsk militærpoliti.

 

”Flere danske MP’er har tætte relationer og venskaber med mange ukrainere, da de flere gange har været i Ukraine for at uddanne og rådgive. Oplægget fra ukrainerne var både utroligt lærerigt, men også meget bevægende og personligt,” lyder det fra major K. H. Henningsen, der er leder for kurset i Aalborg.

 

ukrainsk general i Aalborg

Blandt foredragsholderne var også en general fra den ukrainske hær, der fortalte nærmere om håndtering af krigsfanger og krigsforbrydelser. Foto: Mikkel Lyngsø / Forsvaret

Et vigtigt samarbejde

Militærpolitiet er et vigtigt led i NATO-samarbejdet. Derfor bliver kurset hvert år afholdt med formålet at videregive viden og holdninger til kursister, så de er i stand til at optræde som Provost Marshals – en person med en høj stabsfunktion og/eller chef for flere MP’er – og arbejde i et multinationalt samarbejde.

 

Udover Ukraine deltog der kursister fra de 16 lande: Norge, Danmark, Holland, Canada, Kroatien, Tjekkiet, Tyskland, Litauen, Spanien, Polen, Letland, Georgien, Ukraine, Sverige, Finland, Schweiz og USA.
Desuden var der eksperter fra blandt andet Storbritannien og Forsvarsakademiet samt tidligere forsvarschef general Knud Bartels som gæstetalere i løbet af ugen.